Prvo polugodište u znaku epidemije, ali i novih investicija

02. listopada 2020. - Poslovni rezultati Grupe Zagrebački holding u prvom polugodištu 2020. godine odraz su negativnih učinaka epidemije koronavirusa na gospodarska kretanja u Hrvatskoj koji su se prelili na gotovo cijelo gospodarstvo, pa tako i na poslovanje Grupe Zagrebački holding. Snažan potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine dodatno je utjecao na realizaciju poslovnih prihoda ali i na ukupne troškove poslovanja.

U prvih šest mjeseci ove godine poslovni prihodi iznosili su 1,8 milijardi kuna i manji su za 110,8 milijuna kuna ili 5,7 posto, dok su troškovi poslovanja ostvareni u iznosu od 1,93 milijarde kuna i, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, veći su za 89 milijuna kuna ili 5 posto. U strukturi poslovnih rashoda najznačajniji porast bilježe troškovi osoblja, za 63 milijuna kuna, uslijed stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora, te materijalni troškovi i usluge i to prvenstveno zbog otklanjanja posljedica potresa i sanacija šteta te su veći za 36,5 milijuna kuna ili 3,5%. 

U konačnici, poslovni rezultat na kraju prvog polugodišta ima negativan predznak te je na razini Grupe ostvaren gubitak od 139,6 milijuna kuna (na kraju prvog polugodišta 2019. ostvarena je dobit prije oporezivanja od 65,5 milijuna kuna). 

Dodatno, Vlada RH donijela je niz mjera za pomoć radnicima i gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa, no Zagrebački holding, kao trgovačko društvo u 100-postotnom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, nije mogao koristiti te mjere, već su svi troškovi zbog zatvaranja djelatnosti („lockdown“) pali na teret poslovanja.
 

Kada sagledamo sve realizirane aktivnosti na kraju prvog polugodišta 2020. godine, unatoč otežanim uvjetima poslovanja, Grupa je uredno izvršavala svoje obveze prema dobavljačima i investitorima, uključujući i isplatu plaća za sve zaposlene uz osiguranje radnih mjesta, koja nisu bila upitna, unatoč potpunom zatvaranju pojedinih djelatnosti. 






 

Više od 200 tisuća korisnika mjera pomoći Grupe

Kao društvo koje primarno posluje u javnom interesu, na razini Grupe donesen je niz mjera za pomoć građanima i poslovnim subjektima, radi ublažavanja posljedica epidemije te pomoći u saniranju posljedica potresa. U razdoblju od ožujka do 30. lipnja 2020. godine pravo na neku od mjera ostvarilo je više od dvjesto tisuća građana i poslovnih korisnika, dok financijski efekti tih mjera iznose oko 14 milijuna kuna manje ostvarenih prihoda. Također je osigurana pomoć i podrška građanima i lokalnoj zajednici putem donacija u iznosu od 5,8 milijuna kuna.
 

Realizirano 26,5% više investicija

Grupa je u prvoj polovici 2020. godine realizirala 207,4 milijuna kuna investicijskih ulaganja u komunalnu infrastrukturu te razvoj i unaprjeđenje kvalitete usluga i koja su veća za 26,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Također je realizirano i 39,2 milijuna kuna ulaganja u objekte javne namjene koje društva Grupe realiziraju za Grad Zagreb (izgradnja Dnevne bolnice i podzemne garaže Kliničke bolnice Sveti Duh, nadogradnja Osnovne škole Jelkovec te izgradnja Doma za starije Markuševec) i izgradnju naselja Podbrežje. 

Osobito snažan rast bilježe investicijska ulaganja u sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje koja su ostvarena u iznosu od 140,4 milijuna kuna te su veća za 73,8 milijuna u odnosu na isto razdoblje lani. Gradska plinara Zagreb d.o.o. s ukupno ostvarenih 31,2 milijuna kuna investicija, premašila je realizirana ulaganja u istom razdoblju prošle godine za 8,9% ili 2,6 milijuna kuna. Podružnica Čistoća također je nastavila s ulaganjima u komunalnu infrastrukturu i informatizaciju poslovanja te je u prvom polugodištu ove godine realizirala 11,6 milijuna kuna novih investicija.


Odobreno više od 3 milijuna eura bespovratnih sredstava

Od početka godine, Europska komisija odobrila je sufinanciranje dva projekta ukupne vrijednosti 3,6 milijuna eura, od kojih su 3,0 milijuna eura bespovratna sredstva. Radi se o projektu „Jačanje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina“ Gradske plinare Zagreb d.o.o. ukupne vrijednosti 422 tisuće eura. Projekt je odobren početkom svibnja, a bespovratnih sredstava u visini 75% vrijednosti projekta iznose 316 tisuća eura. Podružnica Robni terminali Zagreb u veljači ove godine prijavila je projekt „Vanjsko teretno parkiralište Zagreb – Žitnjak“. Projekt je odobren u srpnju ove godine. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun eura, a prihvatljivi troškovi u visini 85% vrijednosti projekta iznose 2,7 milijuna eura.

Detaljnije informacije o ostvarenim poslovnim rezultatima u prvom polugodištu 2020. godine možete pronaći na sljedećim poveznicama: