Započela primjena novog modela sakupljanja miješanog otpada



1. listopada 2022. - Simboličnim ubacivanjem standardizirane ZG vrećice u novi podzemni spremnik u Masarykovoj ulici, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obilježio je prvi dan primjene novog modela sakupljanja miješanog komunalnog otpada u gradu Zagrebu. Radi se o prvom setu podzemnih spremnika u gradskom središtu, gdje će tijekom sljedećih mjesec i pol dana biti postavljane još tri seta, a do proljeća sljedeće godine još 50-ak.

Govoreći o novom modelu sakupljanja miješanog komunalnog otpada, gradonačelnik je istaknuo da nije u cilju kažnjavanje građana, već uvođenje reda.
 
Odlučili smo se za model koji se temelji na ZG vrećicama za miješani otpad, koje se kupuju u trgovinama, odnosno kupuje se usluga koju ta vrećica predstavlja.“, rekao je gradonačelnik Tomašević, istaknuvši kako se radi o najjeftinijem modelu iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna. Dodao je kako je fiksna naknada niža nego u drugim dijelovima Hrvatske te kako je to model kojega imaju i neki drugi europski gradovi. 

Podsjetio na četiri glavna cilja uvođenja novog modela: povećanje postotka odvajanja otpada, smanjivanje količina otpada koji se odlaže na Jakuševec, pravedniji sustav naplate u kojem će oni koji odvajaju plaćati manju cijenu usluge te uklanjanje spremnika s ulica u gradskom središtu.
 
Naglasio je kako su u više od 50% slučajeva spremnici koji su do sada bili po cijelom gradu maknuti s javnih površina te je najavio kako danas počinje uklanjanje spremnika u centru grada, što će trajati otprilike tjedan dana. Nakon što više neće biti spremnika u centru grada, spremnike koji se nalaze unutar parcele građani će moći iznijeti van isključivo od 20 do 22 sata svaki dan osim nedjelje. Građani koji ne mogu držati spremnike na svojim parcelama u centru grada, miješani otpad mogu u istom vremenu odložiti pored svojih ulaza isključivo u ZG vrećici. Napomenuo je i kako je izmjenom učestalosti odvoza miješanog komunalnog otpada u središtu grada, broj odvoza za većinu korisnika povećan s tri na šest tjedno.

Danas ne počinje samo velika promjena koja će se odmah vidjeti, danas počinje proces u kojemu će se promjene sve više vidjeti. Vjerujem u građane Zagreba i vjerujem da možemo postići europske standarde odvajanja otpada.“, kazao je gradonačelnik Tomašević, dodavši kako je prodano više od pola milijuna paketa ZG vrećica, što ukazuje na to da je veliki broj građana spreman za novi sustav te im je zahvalio na tome. 

Zahvalio je i radnicima Čistoće koji svaki dan sakupljaju otpad i rade u tri smjene kako bi održali Zagreb čistim.