Zagrebački holding na konferenciji Porezna politika u post-pandemijskom razdoblju



30. siječnja 2021. - Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u petak, 29. siječnja, održana je 4. Porezna konferencija koja je okupila stručnu i poslovnu javnost oko teme: Porezna politika u post-pandemijskom razdoblju. Cilj konferencije bio je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja te pružiti praktične preporuke za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države.

Uz predavanje na temu Izazovi porezne politike u Hrvatskoj, koje je održao Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, održane su i dvije panel diskusije o aktualnim poreznim temama.

Pravila bi trebala biti ista za sve - kako za privatna, tako i za javna trgovačka društva

U sklopu panela: Porezna politika nove generacije, o utjecaju porezne politike na javna trgovačka društva govorila je Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga. Među ostalim je istaknula da porezna reforma, uz porezno rasterećenje, treba dovesti i do pojednostavljenja porezne politike te svakako treba biti pravednija.

Zagrebački holding, kao isporučitelj javnih usluga, godišnje uplati oko milijardu kuna poreza i ostalih javnih davanja, koja se uplaćuju u proračun. PDV uplaćuje po ispostavljenim računima i to odmah. No dio računa naplaćuje se i puno godina kasnije, jer su kupci usluga Zagrebačkog holdinga uglavnom građani. Kako je objasnila, na mjesečnoj razini isporuči se oko milijun uplatnica. To su mahom manji računi i svi mehanizmi i rizik naplate padaju na Zagrebački holding, što smatra nepravednim te bi trebalo raditi na tome da se u porezno zakonodavstvo utkaju osnovna načela pravednosti i neutralnosti, te kod naplate i ispravke PDV-a na nenaplaćene račune. 

Također je napomenula da je porezna politika jednaka prema privatnim i javnim trgovačkim društvima, osim kad je riječ o subvencioniranju i mjerama Vlade COVID pogođenim tvrtkama.

- Kod davanja i oporezivanja jednaka su opterećenja i pravila. Dajemo puno, no kod subvencioniranja, kada je nemogućnost obavljanja nekih djelatnosti bila u pitanju, nismo, na žalost, mogli koristiti te mjere, a COVID nas je jednako pogodio kao i cijelo gospodarstvo i cijeli sustav.
 
Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga

Zbog zakona velikih brojeva, Grad Zagreb treba sudjelovati u izmjenama sustava oporezivanja

Govoreći o utjecaju izmjena porezne politike na jedinice lokalne samouprave, istaknula je da Grad Zagreb svakako treba sudjelovati u planiranju kod izmjena sustava oporezivanja, jer efekti su veliki jer su i brojevi veliki. Primjerice, da su na snazi porezna pravila iz 2014., danas bi proračun Grada Zagreba bio za 5 milijardi  kuna veći. Dodatno, svaka promjena regulative koja utječe na budžete jedinica lokalne samouprave, odražava se i na javna trgovačka društva. Zagrebački holding, primjerice, oko 30 posto prihoda ostvaruje iz proračuna Grada Zagreba, na osnovi izvršenih usluga. 
 
U zaključku na kraju panela, poručila je: Osobno podržavam smjer u kojem ide porezna reforma, no porezna regulativa ne bi treba biti toliko kompleksna. Treba ju pojednostaviti i svakako treba biti pravednija. S pozicije javnih trgovačkih društava, treba voditi brigu da se u zakonsku regulativu utkaju i zaštitni mehanizmi, tako da  podjednako trpimo teret naplate za potraživanja, gdje mi zapravo unaprijed uplatimo u proračun porezna davanja. Također, svaka promjena regulative koja utječe na budžete jedinica lokalne samouprave, odražava se na planiranje njihovih proračuna, realizaciju kapitalnih projekata. Stoga bi unaprijed trebalo pronaći kompenzacijske mjere koje će nadoknaditi prihod koji se izgubi kroz rasterećenje nekih drugih poreznih obveznika. Ima još niz stvari gdje smo, kao javno trgovačko društvo, na neki način zakinuti, no dovoljno smo veliki da možemo kompenzirati te nedostatke.

U panel diskusiji, uz predsjednicu Uprave Zagrebačkog holdinga, sudjelovali su Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, Helena Schmidt, partnerica u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja i Marijana Starčević, menadžerica za poreze u tvrtki Orbico, dok je moderator bio doc. dr. sc. Marko Primorac s Ekonomskog fakulteta.



Konferenciju, pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH, zajednički su organizirali Ekonomski fakultet Zagreb i Deloitte, a održana je u hibridnom formatu uz ograničen broj sudionika u publici uz video stream na YouTubeu. Zagrebački holding je tradicionalno jedan od partnera konferencije.

Više o svim temama na web stranici Porezne konferencije