Zagrebački holding - generalni sponzor 44. Hrvatskog salona inovacija – INOVA 2019. – BUDI UZOR



13. 11. 2019.
Zagrebački holding jedna je od najvećih tvrtki u Hrvatskoj. Pruža širok spektar usluga od kojih su mnoge od životnog značaja za stanovnike Zagreba. U svom poslovanju primjenjuje brojne inovacije i inovativna rješenja koje unaprjeđuju naše poslovne procese i zahvaljujući kojima štedimo energiju i čuvamo okoliš. Inovativna rješenja također koristimo kako bi naše usluge bile još dostupnije našim korisnicima – građanima Zagreba. Također u suradnji sa svojim partnerima razvijamo i vlastita rješenja.
 
Na našem izložbenom prostoru na izložbi inovacija - INOVA 2019. – BUDI UZOR, predstavit ćemo neke od inovativnih rješenja koje primjenjujemo u poslovanju, ali i neke inovacije.
 
Podružnica Zagrebparking 2004. godine prva na svijetu uvela je sustav m-parking u poslovanje, koji je razvijen u suradnji s partnerom - tvrtkom RAO. Isti sustav Velika Britanija uvela je tek tri godine kasnije. Iz ovog tehničkog rješenja razvila su se ostala inovativna rješenja u sustavu parkiranja grada Zagreba, poput aplikacija m-garage, ZGpark i ostale digitalne usluge.
 
Povezano društvo AGM d.o.o. u sklopu popularizacija kulture čitanja korištenjem digitalnih tehnologija, objavilo je prvu publicističku knjigu, koja pomoću proširene stvarnosti nudi dodatne multimedijske sadržaje. Riječ je o knjizi BRODOLOM KOD GNALIĆA.  Multimedijski sadržaj zapravo se dobiva tako da korisnik, tj. čitatelj knjige odabirom određene slike u knjizi pomoću aplikacije proširene stvarnosti (Augmented Reality; AR) korištenjem smart mobilnog ili drugih sličnih uređaja vidi okolinu obogaćenu (proširenu) računalno generiranim sadržajima poput zvuka, slike, 2D, 3D animiranim likovima. Tu sliku oživljava, od nje dobiva video sadržaj i dodatne informacije.  Za uporabu je potrebno imati smart mobilni uređaj i u njemu instaliran čitač QR koda.
 
Podružnica Gradska groblja u suradnji s partnerom razvila je mobilnu aplikaciju – višejezični turistički vodič po groblju Mirogoj. Preuzimanjem aplikacije putem QR koda, korisniku su dostupni osnovni sadržaji (povijest Mirogoj, raspored ukopa i ispraćaja te tražilica pokojnika), dok je za kompletnu funkcionalnost aplikacije potrebno aktivirati dodatni QR kod, koji se može preuzeti na našem izložbenom prostoru. Aplikacija podržava hrvatski i engleski jezik u tekstualnom i audio formatu te je dostupna na Android i iOS mobilnim uređajima.
 
Podružnica Čistoća predstavit će primjenu inovativnih rješenja u gospodarenju komunalnim otpadom. Među ostalim, predstavit će centralni informacijski sustav gospodarenja komunalnim otpadom koji je u procesu implementacije, a posjetitelji će moći isprobati i računalnu igru Ekoforija, koju smo također razvili u suradnji s našim partnerom u cilju edukacije korisnika (prvenstveno djece) o upravljanju otpadom.
 
Na našem izložbenom prostoru moći će se pronaći i igra s kartama PETICA na PLACU. Igra je zajednički projekt Zagrebačkog holdinga i podružnice Tržnice Zagreb, te Hrvatskog liječničkog zbora i javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja.
 
PETICA - igrom do zdravlja javnozdravstveni je obrazovni program koji je pokrenuo Hrvatski liječnički zbor u suradnji s međunarodnom organizacijom EPODE International Network (EIN). Cilj programa je prevencija pretilosti u djece školske dobi (od drugog do četvrtog razreda) i njihovih roditelja, kao i edukacija javnosti o pravilnim prehrambenim navikama i važnosti redovite tjelovježbe. Igrom “PETICA na PLACU” želi se potaknuti djecu na usvajanje zdravih životnih navika na zabavan način.
 
Također smo pripremili virtualnu šetnju Zagrebom – 360° videopriču „Zagreb od vugla do vugla” snimljenu 2017. godine, koja će vas uz pomoć VR naočala provesti prekrasnim gradom Zagrebom i upoznati s brojnim djelatnostima Zagrebačkog holdinga koje omogućuju da grad živi u svako doba godine.
 
Povezano društvo Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. predstavit će informatičkog sustav za daljinsko očitanje stanja vodomjera koji se od sredine 2019. godine uvodi u ViO d.o.o. Sustav je novelacija zastarjelog "fizičkog" sustava očitanja, tj. predstavlja modernizaciju poslovanja. Sustav daljinskog (radijskog) očitanja stanja vodomjera, umjesto dosadašnjeg „fizičkog” omogućuje očitanje svakog vodomjera u stvarnom vremenu putem, tzv. „fiksne mreže”, koja očitava stanje svakog brojila (pa i onih potopljenih u vodi) u unaprijed definiranim vremenskim intervalima te prosljeđuje informaciju u informatički sustav, koji analizom preuzetih informacija u svakom trenutku prikazuje potrošnju vode i upozorava na eventualne anomalije.
 
Podružnica Vladimir Nazor predstavit će dva tradicionalna jela pripremljena na inovativan način – sljemensku gibanicu i bijeli spust.
 
Gradska ljekarna Zagreb povezala je tradiciju s modernim trendovima u turizmu – te je kreirala prvi zagrebački ljekarnički suvenir. Gradska ljekarna „K crnom orlu“ smještena tik do Kamenitih vrata, još od 1355. godine svjedoči o sedam stoljeća dugom kontinuitetu ljekarničke skrbi na prostorima grada Zagreba. Na tim povijesnim temeljima nastao je i prvi ljekarnički zagrebački suvenir (grožđana mast u ambalaži s motivom Kamenitih vrata).
 
Gradska ljekarna  Zagreb razvija i novu liniju pripravaka za njegu lica i tijela koja će nositi naziv „Dora Krupićeva“. Korištenjem isključivo prirodnih sastojaka  u inovativnim recepturama  i metodama izrade uz korištenje poznatog omiljenog lika iz „Zlatarovog zlata“, nastat će nova kozmetička linija, koja se priprema u laboratoriju Gradske ljekarne Zagreb za skori izlazak na tržište. Posjetitelji će moći uživati u mirisnim komponentama kozmetike i  provjeriti svoje poznavanje svijeta aromatičnog bilja.