Uvrštenje obveznica Zagrebačkog holdinga povezanih s održivim poslovanjem



12. srpnja 2023. –
Danas su u prostorima Zagrebačke burze predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković i predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić potpisali ugovor o uvrštenju obveznice povezane s održivim poslovanjem, oznake ZGHO-O-287A i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRZGHOO287A8, na Službeno tržište Zagrebačke burze. Potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Tomislav Tomašević te predstavnici aranžera izdanja i banaka.

Obveznice dospijeća 2028. godine izdane su u ukupnom nominalnom iznosu od 305 milijuna eura uz fiksnu godišnju kuponsku kamatnu stopu od 4,90 %. Prvi dan trgovanja obveznica je 14. srpnja 2023. godine.

Neto prihod od izdanja obveznica koristit će se za otplatu po dospijeću postojećih obveznica ukupnog nominalnog iznosa HRK 2,3 milijarde s konačnim dospijećem 15. srpnja 2023. godine (oznaka vrijednosnog papira: ZGHO-O-237A, ISIN oznaka: HRZGHOO237A3).

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u svom obraćanju je izrazio ponos činjenicom kako je ovo prva obveznica gradske tvrtke na području srednje i istočne Europe koja je povezana s održivim poslovanjem, što predstavlja inovaciju i veliki je korak naprijed koji pridonosi zelenoj tranziciji, koja je od posebne važnosti za Grad Zagreb. Istaknuo je da je jako važno i da je Zagrebački holding uspio privući međunarodne razvojne banke koje jedino i prihvaćaju takav način poslovanja i koji očekuju ispunjenje projekta i daljnji razvoj društva na standardnim korporativnim principima poslovanja.
  • Iako je većina poslovnih analitičara predviđala kuponsku kamatnu stopu od preko 6 posto, iznimno smo ponosni da ona iznosi 4.9 posto, odnosno da smo uspjeli ostvariti kamatnu stopu koja je najniža moguća – rekao je Gradonačelnik. 
Gradonačelnik je posebno istaknuo da će Grad Zagreb uvijek podržavati Zagrebački holding u ostvarenju ciljeva, te da sve što se u Gradu radilo posljednje dvije godine sve više prepoznaju investitori, institucije i građani.

Planirano je 305 milijuna eura vrijednosti obveznica, a interes je bio značajno, gotovo 60 posto veći od planiranog izdanja. Novaković je naglasio zadovoljstvo što su se osim domaćih ulagača uključili i međunarodni, poput Europske banke za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (International Finance Corporation – IFC)  i što je postignut niži prinos nego u projekcijama u pripremi izdanja, te da će karakter obveznice kao i velika zainteresiranost za upis pridonijeti i dodatnom razvoju sekundarnog tržišta obveznica.
  • Predviđeno je da se kroz ovu obveznicu, koja ima karakter održivosti, realiziraju projekti vezani uz obnovljive izvore električne energije, smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, kao i projekti vezani uz veći postotak odvajanja otpada – izjavio je Novaković.
Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković istaknuo je pozitivan trend u poslovanju Zagrebačkog holdinga koji je započet prije dvije godine provedbom operativnog i financijskog restrukturiranja u poslovanju, u sklopu kojeg je Zagrebački holding proveo pripremu brojnih projekata razvoja Društva povezanih s održivošću što je vidljivo i kroz veliki interes za obveznicama.

Ivana Gažić naglasila je višestruku važnost uvrštenja obveznica povezanih s održivim poslovanjem, posebice s obzirom da do izdanja obveznice Zagrebačkog holdinga nije bilo zelenih izdanja ili onih povezanih s održivim poslovanjem municipalnih izdavatelja. Gažić je konstatirala kako Zagrebačka burza želi biti aktivni sudionik ideje o Zagrebu kao središtu održivosti u regiji, ali i tržišta kapitala te biti vodeća burza u regiji.
  • Voljeli bi vidjeti da i drugi izdavatelji krenu tim putem, da sve više investitora u svojim investicijama razmišlja kroz prizmu održivosti i ovakva izdanja će ih u budućnosti privlačiti sve više – rekla je Gažić.
Više informacije o obveznicama pročitajte na INVESTITORI.