Učenici Osnovne škole Iver u posjetu reciklažnom dvorištu Čistoće



16.03.2023. - Reciklažno dvorište u Jelkovcu, jedno od najnovijih i vrlo lijepo uređeno, ugostilo je skupinu učenika iz Osnovne škole Iver. Učenici su članovi Zajednice aktivnih građana, koju vodi prof. Željka Vranaričić, a u toj izvanškolskoj aktivnosti bave se temama ekologije i čuvanja okoliša. Kad smo ih upitali što to znači biti aktivan građanin odgovaraju: “Pa to znači da se brinemo za svoj okoliš, da se aktiviramo, a ako na primjer odvajamo otpad, onda smo aktivni građani”, kažu uglas obilazeći kontejnere s različitim vrstama otpada. Neki su od njih prvi put u jednom reciklažnom dvorištu pa su imali priliku vidjeti kako izgleda spremnik za pojedini otpad, kako se odlaže glomazni otpad a kako razna otpadna ulja, što se događa s kućanskim aparatima, kako se zbrinjavaju žarulje i baterije… Vidjeli su učenici gdje stoje stari bicikli, madraci, zastadoše kad su ugledali stari odbačeni stolni nogomet… “Bio sam ovdje s roditeljima, donijeli smo mašinu za suđe”, reče jedan učenik, a jedna učenica donosila je stari parket… Saznali su ovdje da svu tu “robu” ovlaštene tvrtke zbrinjavaju i dalje obrađuju prema nekom novom proizvodu.

A onda smo ih stali zasipati pitanjima – što je to miješani komunalni otpad, zašto se taj otpad ne može razvrstavati, u kakvim se vrećicama odlaže, čemu služe žute vrećice…
 
A na pitanje misle li da sada ljudi više odvajaju, slijedio je hitar odgovor: “Da, jer se boje platiti kaznu”. Međutim, kako kažu, još se nekima ne da to raditi jer im je “lakše sve strpati u jednu vreću i ostaviti negdje”.

I na koncu, što znači reciklirati, tko će objasniti, pitamo, i javi se jedan znalac koji ispali k’o iz topa: “Znači iskoristiti nešto što je već bilo iskorišteno u istu ili drukčiju svrhu”.

Dan u reciklažnom dvorištu za pamćenje… I za stjecanje dobrih navika radi boljeg odnosa prema okolišu.