U akciji čišćenja Medvednice prikupljeno više od 17 tona otpada


21.03.2023. - ​Proljetna akcija čišćenja otpada na Medvednici, u povodu Svjetskog dana šuma (21.3.) i Svjetskog dana voda (22.3.), organizirala se na sedam lokacija – Velajnica (Gornji Struki – Kuntići), Vila Rebar, Mali potok, Talani, Koštacin, Pustakova ulica, Gornje Vrapče i Zelena magistrala, Strahoščak. Akciju je organizirala Javna ustanova Park prirode Medvednica koju tradicionalno podupire Zagrebački holding d.o.o., podružnica Čistoća. U sklopu ovogodišnje akcije ukupno je uklonjeno 17.100 kilograma glomaznog otpada.
 
Akcija se organizira svake godine s primarnim ciljem očistiti šume Medvednice od ilegalno odloženog otpada u svrhu očuvanja šuma i bioraznolikosti, širenje svijesti o važnosti očuvanja prirode te promicanje pravila ponašanja u prirodi.
 
„Vrlo smo zadovoljni odazivom, ima nas oko 300 sudionika na više lokacija“, rekla je ravnateljica Ustanove Marina Popijač. „Dogovorili smo s Čistoćom odvoz i odlaganje otpada. Zahvaljujemo Zagrebačkom holdingu i Gradu Zagrebu na pomoći, jer dvadesetak godina surađujemo na ovom projektu, kao i s Hrvatskim šumama, djelatnicima naše Ustanove, lovačkim društvima i građanima“.
 
„Ovo mi je prvi put da sudjelujem“, rekla nam je Lea, djevojka koja se akciji pridružila u društvu svoje četveronožne ljubimice Stile. „Budući da inače šećemo po Medvednici i planinarimo, red je da nešto vratimo prirodi.“