U akciji čišćenja Medvednice prikupljeno 11 tona otpada

20. travnja 2021. - U eko akciji čišćenja Medvednice koju je u subotu, 17. travnja, organizirala Javna ustanova Park prirode Medvednica, sudjelovalo je 150 volontera, koji su tijekom pet sati očistili 16 mikrolokacija na četiri velika područja u Parku.

Prikupljenim otpadom napunjena su 4 kamiona Čistoće, dok je sa zagorske strane Medvednice prikupljeno otpada za gotovo dva velika kontejnera za glomazni otpad, što je oko 11 tona raznog otpada koji je u sklopu ove akcije uklonjen iz prirode.

Ovako velika količina otpada odbačenog u prirodu ukazuje na potrebu širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode te daljnju edukaciju javnosti o potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada. 

Podružnica Čistoća odvezla je ukupno 10.220 tona otpada sa sljedećih lokacija: Zelena Magistrala - 3.760 t, Retencija Kustošak i Kustošijanski makadam - 2.020 t, Pustakova, Gornje Vrapče kod rampe,  Himper i Šestinski Lagvić - 2.860 t i  Vukov dol - 1.580 t. Sav otpad propisno je zbrinut te je predan ovlaštenim oporabiteljima na daljnje zbrinjavanje.


Ne ostavljajmo tragove u prirodi

Podsjećamo da je podružnica Čistoća od travnja 2018. do početka ove godine održala više od 150 raznih edukacija i radionica za građane. Među ostalim, oko 100 javnih tribina u mjesnim odborima, pedesetak edukacija na zagrebačkim tržnicama, u parkovima i trgovima te trgovačkim centrima i još niz radionica u sklopu raznih programa i događanja.

Također je od 2018. godine na adrese građana poslano deset različitih edukativnih letaka, a otisnuta su i dva sponzorirana priloga "Zagrebački vodić za recikliranje" u nakladi od 40 000 komada. Tu su još i razni medijski projekti i konferencije te dvije edukativne igre - Ekoforija i Ekodrom.

Apeliramo na sugrađane da koriste reciklažna dvorišta, kojih je trenutno 19 u gradu Zagrebu i mogućnost odvoza glomaznog otpada s kućnog praga dva puta godišnje, bez plaćanja naknade. Podsjećamo i da su na reciklažnim dvorištima u tijeku edukativno-izobraznih aktivnosti, koje se provode pod zajedničkim nazivom „Mala škole Čistoće“ uz koje će se provoditi i anketa o zadovoljstvu korisnika uslugama reciklažnih dvorišta.

Ako niste sigurni na koji način možete zbrinuti otpad iz kućanstva, a odgovore ne možete pronaći na web stranici Čistoće, uvijek nas možete kontaktirati u bilo koje doba dana putem Pozivnog centra Zagrebačkog holdinga na broj 072 500 400 i elektroničkom poštom  na cistoca@zgh.hr. 

Budimo odgovorni i ne ostavljajmo tragove u prirodi, osim tragova svojih stopa.