Sud potvrdio da je restrukturiranje Zagrebačkog holdinga provedeno zakonito

12. siječanj 2024. Općinski radni sud u Zagrebu donio je ovaj tjedan prve dvije presude kojima je odbio tužbe radnika Zagrebačkog holdinga i utvrdio da je cjelokupan postupak kolektivnog viška radnika i otkazivanja ugovora o radu proveden zakonito i pravilno. 

Zagrebački holding je 2022. godine uspješno proveo restrukturiranje u cilju ozdravljenja ovoga najvećega hrvatskog komunalnog poduzeća, uslijed desetljeća kadrovske i organizacijske zapuštenosti i netransparentnog zapošljavanja. Radilo se o složenom restrukturiranju kakvo nije provedeno ni u jednom komunalnom poduzeću u Hrvatskoj, a koje je bilo preduvjet za financijsku stabilizaciju Zagrebačkog holdinga i daljnji razvoj poslovanja.

„Provedenim smanjenjem broja radnika u administraciji za 749, stvorene su pretpostavke za povećanje plaća i unaprjeđenje uvjeta rada, te je pokrenut val novog zapošljavanja od 400 operativnih radnika u Čistoći, Zrinjevcu i Zagrebačkim cestama kako bismo unaprijedili kvalitetu komunalnih usluga u Gradu Zagrebu“ rekao je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković.

Podsjećamo da su od početka provedbe procesa operativnog i financijskog restrukturiranja međunarodne agencije tri puta povećale rejting Zagrebačkog holdinga, s obzirom na uspješno refinanciranje kratkoročnih zajmova dugoročnim klupskim kreditom tijekom 2022. godine, ostvarivanje pozitivnog rezultata poslovanja nakon niza godina, te uspješno refinanciranje obveznice u iznosu od 305 milijuna eura.