Studeni - mjesec posvećen svjesnosti o dijabetesu

Jeste li znali da više do 150 tisuća ljudi u Hrvatskoj ne zna da boluje od dijabetesa!
 
Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, u 2017. godini u Hrvatskoj je registrirano 304.408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, odnosno 20.223 više nego u 2016. godini. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu dijabetesa (Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo).


02. studenoga 2018.
- Šećerna se bolest naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Više je razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je među njima promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost. U svijetu od šećerne bolesti trenutno boluje 415 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2040. godine taj broj porasti na čak 642 milijuna. 

Neke od komplikacija šećerne bolesti su oštećenja očiju, bubrega i krvožilnog sustava. Stoga je važno na vrijeme prepoznati i liječiti šećernu bolest, ali i podići svjesnost šire javnosti da se spriječe njezine komplikacije i produljiti kvalitetniji život osoba sa šećernom bolešću.
 
Povodom mjeseca studenoga koji je posvećen svjesnosti o dijabetesu, Zagrebački holding pridružio se globalnoj inicijativi u obilježavanju Svjetskoga dana šećerne bolesti 14. studenoga. U suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom (ZDD), od sljedećeg tjedna u našim centrima za korisnike bit će dostupan letak s osnovnim informacijama o radu društva te časopis ZADI (Zagrebački dijabetičar) u  kojem se mogu pronaći korisni savjeti za kvalitetniji život.  Bilten izlazi četiri puta godišnje, a šalje se besplatno na adresu članova. Novosti o radu Društva i liječenju šećerne bolesti možete saznati na zadi.hr.

Također, 14. studenoga u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga (Ul. grada Vukovara 41) bit će organizirano besplatno mjerenje glukoze u krvi. 

Vaterpolo utakmica i poticanje svjesnosti o šećernoj bolesti

Zagrebačko dijabetičko društvo tijekom studenoga organizira niz aktivnosti posvećenih svjesnosti o dijabetesu. Prva aktivnost će imati tri komponente: sport, obitelj i javnozdravstvenu notu. Pridružujemo se Zagrebačkom dijabetičkom društvu (ZDD) te vas pozivamo u subotu, 3. studenoga od 19 sati da budete gromoglasna publika na bazenima Mladost (Jarunska 5). Za to postoji jedan poseban razlog - svoje će ruke na vratima gola raširiti neustrašivi kapetan ekipe HAVK Mladost i vratar hrvatske vaterpolo reprezentacije, Ivan Marcelić, koji boluje od dijabetesa od svoje 10 godine. No, bolest ga nije spriječila da slijedi i ostvari svoje snove.

ZDD će provesti i prvu u nizu javnozdravstvenih akcija te zainteresiranoj publici i vaterpolistima mjeriti šećer u krvi. A nakon završetka utakmice, imati ćete priliku fotkati se s vaterpolistima HAVK Mladost te se međusobno podružiti i razmijeniti iskustva.

Vaterpolisti HAVK Mladost, popularni žapci, u 
drugom kolu Lige Prvaka ugostit će berlinski Spandau 04. Utakmica počinje u 19 sati,  a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Više o događanju te o programu aktivnosti na stranicama Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Savjetovalište za oboljele od šećerne bolesti u Gradskoj ljekarni Zagreb

Od studenoga ove godine, Gradska ljekarna Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zavodom za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma „Mladen Sekso“, KBC Sestre milosrdnice provodi javnozdravstveni projekt u svrhu unapređenja skrbi o osobama oboljelim od šećerne bolesti te stjecanja saznanja o uspješnosti istog, s posebnim naglaskom na ishode liječenja.

U projekt se mogu uključiti svi korisnici usluga Gradske ljekarne Zagreb, osobe oboljele od šećerne bolesti, kojima se osigurava sustavna i kontinuirana edukacija te savjetovanje, uz punu podršku Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma „Mladen Sekso“, KBC Sestre milosrdnice te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, kako bi se pratila adherencija prema farmakoterapiji te indikatori uspješnosti kontrole glikemije, a sve u svrhu poboljšanja skrbi o osobama oboljelim od šećerne bolesti.

Sudionicima projekta, osobama oboljelim od šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2, osigurava se sustavna i kontinuirana podrška u korištenju glukometra kako bi se prikupili „real-world“ podaci o  izmjerenim vrijednostima glukoze u krvi. 

Očekivani doprinos projekta je direktan - unaprjeđenje skrbi o oboljelima te indirektan - analiza generiranih podataka, odnosno izmjerenih vrijednosti glukoze u krvi, u korelaciji s propisanim terapijama, omogućit će uvid u uspješnost liječenja. Planirano trajanje projekta je 1 godina.

Osobe oboljele od šećerne bolesti mogu se obratiti svom ljekarniku koji je posebno educiran te će ih uputiti u sve detalje projekta te uz informirani pristanak i upitnik uključiti u navedeni projekt.

Podsjetimo i da je u sklopu Gradske ljekarne Zagreb od 2010. godine organizirano Savjetovalište za osobe oboljele od šećerne bolesti. Aktivna i sustavna edukacija osoba oboljelih od šećerne bolesti je osposobljavanje oboljelog (a po potrebi i članova njegove obitelji) da što bolje razumije svoju bolest, njene akutne i kronične komplikacije te mehanizme liječenja. Cilj edukacije jest usmjeriti oboljelog na promjenu životnih navika kako bi spriječio ili odgodio pojavu akutnih i kroničnih komplikacija šećerne bolesti. Glavne sastavnice edukacije su učenje o bolesti, savjetovanje o pravilnoj i zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, samokontroli koncentracije glukoze u plazmi u kućnim uvjetima, o liječenju šećerne bolesti tabletama i ostalim neinzulinskim lijekovima, kao i liječenju inzulinom.

Savjetovanje se provodi sustavno, u fiksnom dogovorenom terminu jednom mjesečno u trajanju od dva sata za grupno savjetovanje ili individualno prema dogovoru. Tijekom savjetovanja sagledava se farmakoterapijska povijest i donosi plan ljekarničke skrbi.  Pacijenti se dodatno educiraju o načinu djelovanja njihovih antidijabetika, riziku od hipoglikemije ukoliko je povećan kod primjene propisanog lijeka, samokontroli glukoze u plazmi, drugim mogućim nuspojavama propisane terapije i načinu njihove prevencije. 

Za projekt savjetovališta, Gradska ljekarna Zagreb 2015. godine dobila je priznanje od Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata.