Standard & Poor's povisio kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s B- na B sa stabilnim izgledima

7. listopada 2022. - Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor`s Global povisila je u srijedu, 5.  listopada, rejting Zagrebačkog holdinga s B- na B sa stabilnim izgledima.
 
Ovo je drugo povećanje kreditne ocjene Zagrebačkog holdinga u proteklih nekoliko mjeseci i, među ostalim, odražava očekivanja agencije da će Zagrebački holding uz provedbu započetih mjera organizacijskog, operativnog i financijskog restrukturiranja, do kraja ove godine doseći planirane ciljeve unatoč izazovnom makroekonomskom i energetskom okruženju. S&P također procjenjuje da će Grad Zagreb i dalje nastaviti s podrškom Zagrebačkom holdingu u provođenju aktivnosti operativnog restrukturiranja te da će Holding refinancirati svoje obveznice prije dospijeća u srpnju 2023. godine.
 
Kako se navodi u obrazloženju kreditne ocjene, stabilni izgledi Zagrebačkog holdinga posljedica su i poboljšane likvidnosti koja je ostvarena kroz refinanciranje kreditne zaduženosti te činjenice da rezultati prvog polugodišta pokazuju da se operativna efikasnost poboljšava prema očekivanju Agencije. Polugodišnje izvješće pokazuje da je Holding dosegao 51% godišnje planirane EBITDA od 504  mil HRK, kao rezultat značajne optimizacije troškova, što uključuje smanjenje broja zaposlenih i uspješnu reorganizaciju poslovnih segmenata.
 
Strateška uloga Zagrebačkog holdinga u izvršavanju komunalnih usluga i u implementaciji gradske politike, potkrijepljena snažnim financijskim i institucionalnim vezama, zalog je očekivanja Agencije da će Grad Zagreb, u slučaju potrebe, pružiti pravodobnu podršku kompaniji.

Agencija smatra da će ulazak u eurozonu poboljšati pristup financiranju što će se pozitivno odraziti na poslovanje Zagrebačkog holdinga u smislu otpornosti na rast cijena energenata na tržištu. Agencija očekuje i zadržavanje operativnih troškova Zagrebačkog holdinga na istim razinama te rast potrošnje ispod razine inflacije.