Srpanj bez plastike: Sudjelujte u natječaju #biramVISEKRATNO i osvojite nagradu


Plastika svuda oko nas – jedan od najvećih izazova našega doba. Mnoga znanstvena izvješća pokazuju da su proizvodnja, upotreba i trgovina plastikom i dalje u porastu, a osobito je svjetski problem postala plastika za jednokratnu uporabu. U posljednjih 10 godina proizveli smo više plastike nego kroz čitavo prošlo stoljeće! Često se zaboravlja da se plastika upotrebljava i u tekstilnom materijalu, u vidu poliestera i najlona, da potrošači u EU godišnje bace milijune tona tekstilnih proizvoda, a otprilike dvije trećine njih izrađene su od sintetičkih vlakana.
Nije li poziv na uzbunu i to da plastiku pojedu životinje? Prema nekim procjenama plastični otpad ubije oko milijun morskih životinja godišnje, a također i goveda fatalno završe nakon što pojedu plastičnu vrećicu…
 
Što nam predstoji? Najvažniji korak trebalo bi biti smanjivanje potrošnje plastičnih proizvoda, a time i smanjivanje plastičnog otpada. A smanjenjem potrošnje utječemo i na štednju energije koja bi se utrošila za nove proizvode itd.
 
I zato se Grad Zagreb uključuje i svesrdno podržava kampanju “Srpanj bez plastike”. Riječ je o međunarodnoj inicijativi kojom se podiže svijest o problemu s prekomjernom proizvodnjom i potrošnjom jednokratne plastike te promoviraju održiva višekratna rješenja. Time naš grad kreće u borbu s prekomjernom količinom plastičnog otpada te potiče sve građane da na svoj način podrže ove aktivnosti.
 
U sklopu kampanje, koja počinje ove nedjelje, 16. srpnja 2023. godine, organizira se online nagradni natječaj pod imenom #biramVISEKRATNO.
 
Građani se pozivaju da do 25. srpnja u objavama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram) s oznakom #biramVISEKRATNO javno promoviraju svoje višekratne materijale (boce, posude za hranu, platnene vrećice, pribor za jelo itd.) koje svakodnevno koriste umjesto jednokratne plastike.
Oni sudionici čije objave budu imale najviše lajkova osvojit će vrijedne nagrade za prva 3 mjesta: 1. nagrada: biljni terarij, sadnica i krema za lice; 2. nagrada: biljni terarij i krema za lice, 3. nagrada: sadnica i krema za lice. 
 
Ako ste senzibilizirani za probleme s viškom plastike u svakodnevnoj uporabi i ako imate neka svoja kreativna rješenja koja bi bila alternativa plastičnim predmetima na primjer u vlastitom kućanstvu, pridružite se kampanji i sudjelujte u natječaju. Svatko može nešto učiniti – počevši od prestanka kupnje plastičnih vrećica do upotrebe nehrđajućih čeličnih boca umjesto plastičnih, papirnatih čaša a ne plastičnih, platnenih vrećica za kupnju…
Ne sumnjamo da će građani sudjelovati u našem natječaju s nekim svojim originalnim i kreativnim primjerima. A kako biste bili u tijeku, pratite kampanju i ovaj natječaj na našim društvenim mrežama – Facebooku i Instagramu.
 
Pravila nagradnog natječaja pročitajte OVDJE.