Sljemenska cesta u završnoj fazi



07.06.2023. - Obnova Sljemenske ceste polako ulazi u završnicu. Na uzlaznoj i silaznoj sljemenskoj dionici radovi traju od ožujka, a obuhvaćaju uređenje i asfaltiranje kolnika na dijelu od pilane Bliznec do Stare Lugarnice te od Stare Lugarnice do Prilaza Kraljičinu zdencu. 
 
Kako doznajemo od izvođača radova, Holdingove podružnice Zagrebačke ceste, završno asfaltiranje na uzlaznoj dionici, u dužini od 8100 metara, trebalo bi biti gotovo do sredine lipnja, a preostaje još uređivanje bankina, ponegdje ugradnja betonskih kanalica te horizontalna signalizacija, tj. rubne linije.

“Svi ti radovi izvode se i na silaznoj dionici”, kaže nam voditelj Odjela izvanrednog održavanja u Zagrebačkim cestama Darjan Delić. “Ona ide u dvije faze. Prva faza, od vrha do Grafičara, duljine oko četiri kilometra, trebala bi biti gotova do sredine ovog mjeseca, a druga faza silazne dionice, koja ide prema Medvedgradu i Kraljičinu zdencu, u duljini oko dva kilometra, trebala bi biti gotova do konca mjeseca. Govorimo o asfalterskim radovima, a potom slijede bankine i horizontalna signalizacija.“
 
Prema njegovu mišljenju, promet na uzlaznoj dionici Sljemenske ceste mogao bi se uspostaviti do kraja ovog mjeseca ili početkom srpnja, a na silaznoj dionici nešto kasnije. Dakako, sve ovisi o vremenskim uvjetima.
 
Ovih dana česte kiše uvelike remete asfaltiranje, a u to smo se uvjerili obilazeći sljemenske punktove gdje marljive ekipe Zagrebačkih cesta presvlače cestu novim asfaltnim slojem. Zbog povremene kiše radovi se nakratko prekidaju, a kada asfaltere upitate je li naporno raditi po tim vremenskim uvjetima, reći će vam da je ovo pjesma jer je barem zrak svježiji.

“Kada dođu ljetne vrućine pa asfaltirate u centru grada, to je najveća muka”, kaže nam Marijan Blažinić, koji već 31 godinu  upravlja vrlo vrijednim strojem za završno asfaltiranje, takozvanim finišerom. I ostali radnici kažu da im je ugodno raditi na sljemenskom zraku, isparavanje iz vrućeg asfalta lakše se podnese, ali ipak znaju da treba ispoštovati rokove dovršetka radova. Jer tomu se nadaju i brojni planinari koje zatječemo u pješačenju Sljemenskom cestom, biciklisti, ali i neki zalutali vozači auta koji su zanemarili upozorenje da je cesta još neko vrijeme zatvorena za promet…