Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu

25. siječnja 2022. - U tijeku je javno savjetovanje o prijedlogu Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu u kojem možete sudjelovati do 19. veljače 2022. godine (više info: Savjetovanje).

S obzirom na to da se radi o prijedlogu novog modela prikupljanja i naplate miješanog komunalnog otpada te na brojne upite građana vezane uz ovu temu, podružnica Čistoća objavila je na svojoj web stranici odgovore na najčešća pitanja, koji će se također nadopunjavati, ovisno o interesu javnosti.

Podsjećamo, novi model naplate miješanog komunalnog otpada, koji je upućen u javno savjetovanje, sastojat će se od dva dijela – fiksnog dijela koji će iznositi 45 kuna te varijabilnog koji će ovisiti o količini miješanog otpada, a naplaćivat će se kroz kupovinu standardiziranih vrećica za miješani otpad.

Prijedlogom su obuhvaćene vrećice od 20 i 40 litara, koje će se kupovati za 4, odnosno 8 kuna.

Kako je na predstavljanju nove Odluke istaknuo zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, riječ je o pravednijem sustavu naplate s obzirom na to da će omogućiti individualizaciju naplate po količini miješanog komunalnog otpada za svako pojedino kućanstvo

Odluka je usklađena s novim Zakonom o gospodarenju otpadom te ide prema poticanju odvajanja otpada.

Usluga bi tako bila jeftinija za one koji odvajaju otpad i tako odlažu manje miješanog komunalnog otpada. Naplaćivat će se samo vrećice za komunalni miješani otpad, dok će ostale vrećice, za plastiku i biootpad, biti kao do sada, besplatne. Broj odvoza miješanog komunalnog otpada ostat će isti, odnosno neće se smanjivati niti za kuće niti za stambene zgrade.

Razdoblje prilagodbe predviđeno je do 1. srpnja, a u samoj odluci navedeni su i slučajevi za koje postoje popusti: za obitelji s malom djecom koje koriste pelene, osobe koje koriste reciklažna dvorišta, a postoje i socijalni kriteriji prema kojima će Grad plaćati fiksni dio usluge.

Gradonačelnik je naglasio je da je ključno partnerstvo s građanima. „Kako bi novi model bio uspješan, potrebno je da promijenimo svoje navike. Želimo napraviti iskorak u odnosu na druge gradove, primijeniti model koji je najzeleniji, najodgovorniji i najpravedniji za naše građane“.  

Važne poveznice: