Reciklažna dvorišta od ovog tjedna radit će i nedjeljom

17. veljače 2021. - Od nedjelje, 21. ožujka 2021. godine, nedjeljom će od 8 do 14 sati raditi RD Klara, RD Sesvete Jelkovec, RD Špansko, MRD Gornja Dubrava i MRD Gornji Grad - Medveščak. 

Ostala reciklažna dvorišta, zbog manje posjećenosti nedjeljom, ne rade na taj dan, već u uobičajenom radnom vremenu od ponedjeljka do subote, od 6.30 do 20 sati.

Više informacija na web stranici Čistoće.

09. veljače 2021.
- Od ovog tjedna, sva reciklažna dvorišta, fiksna i mobilna, radit će i nedjeljom od 8 do 20 sati. Dio je to aktivnosti gradskih komunalnih službi koje su obuhvaćene odlukom da se, u okviru postojećih epidemioloških mjera, intenzivira kvaliteta i dostupnost komunalne usluge, odnosno svih djelatnika gradskih službi i Zagrebačkog holdinga te njegovih podružnica.

Nove aktivnosti gradskih komunalnih službi na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavile su zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba, u protekloj godini u Zagrebu je, uslijed epidemioloških mjera, povećano odlaganje zaštitnih maski, rukavica i ambalaže za dezinficijense u kućanstvima. Uz račune Zagrebačkog holdinga u studenome je na adrese građana poslan letak s uputama o odlaganju ove vrste otpada, no pojačana količina otpada zahtjeva promjenu rada reciklažnih dvorišta.

Stoga je na deset fiksnih i 9 mobilnih reciklažnih dvorišta podružnice Čistoća uvedeno radno vrijeme nedjeljom.  

U sklopu navedenih aktivnosti također će biti poboljšana komunalna infrastruktura, prvenstveno javna rasvjete i povećan broj postavljenih koševa za prikupljanje otpada na svim javnim površinama te posebno na objektima sportsko-rekreacijskog sadržaja i mjestima na kojima dolazi do spontanih, nenajavljenih okupljanja. 

Količine odvojeno prikupljenog biootpada porasle 3 puta

Građani su ovaj mjesec uz jedinstvenu uplatnicu za usluge Zagrebačkog holdinga dobili obrasce za ugovaranje usluge odvoza glomaznog otpada. Ta se usluga ne naplaćuje dodatno te ju je moguće koristiti dva puta godišnje

Kako je istaknula predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga, podružnica Čistoća je u 2020. sakupila 306.442 tone svih vrsta otpada, što je za 6,41% više nego u 2019., a istovremeno je količina miješanog komunalnog otpada sakupljena od korisnika javne usluge u odnosu na 2019. manja za 14,28%.



Pozitivan trend u odvojenom prikupljanju otpada iz prethodnih godina, nastavljen je i u 2020. te su količine odvojeno prikupljenog papira porasle za 30%, stakla za 48%, plastike za 97% i biootpada za čak 3 puta u odnosu na 2019. godinu.

Također je prikupljeno 4% više otpadne odjeće, 26% više glomaznog otpada, dok su količine otpada sakupljene u reciklažnim dvorištima porasle za 17%.

Stopa odvojenog sakupljanja otpada za Grad Zagreb za 2020. godinu je 29,88%, što je povećanje za 75% u odnosu na 2019. kada je ta stopa iznosila 17,1%.
 
Koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo naše sugrađane da odgovorno gospodare otpadom kako bi naš grad bio uredan i čist.

U 2020. u odnosu na 2019. odvojili ste:


LETAK - o pravilnom odlaganju zaštitne opreme

LETAK - o radu reciklažnih dvorišta