Prikupili smo 13 tona plastičnih čepova u akciji „Ubaci čep za skupi lijek!“


20.03.2023. - U sklopu partnerstva s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma, sva reciklažna dvorišta u gradu Zagrebu, kojima upravlja Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća uključena su u humanitarnu akciju „Ubaci čep za skupi lijek!“. Zagrebački holding na ukupno 20 reciklažnih dvorišta osigurava sabirna mjesta i spremnike za prikupljanje plastičnih čepova. Tijekom 2022. godine prikupljeno je više od 13 tona plastičnih čepova.

Projekt je zaživio podrškom koju dobiva u zajednici – od institucija, tvrtki, nevladinih udruga, škola i vrtića.

Prošli tjedan smo zajedno s predsjednikom Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, gospodinom Emilom Vibovićem dočekali djecu iz Dječjeg vrtića Malešnica koja su donijela čepove u njima najbliže reciklažno dvorište Špansko.

“Reći ćemo mami i tati da i oni dođu ovamo ubaciti čep, jer tako pomažemo bolesnoj djeci”, kažu djeca koja su sa svojim tetama u reciklažno dvorište došla punih kantica plastičnih čepova. 
“Mi smo eko vrtić i već dugi niz godina skupljamo plastične čepove upravo za ovu humanitarnu akciju”, govori nam pedagoginja vrtića Barbara Oremuš. Dodaje da čepove skupljaju na razini cijelog vrtića, te da sudjeluju i roditelji, a i stanari koji žive u blizini. 

Prikupljaju se sve vrste plastičnih čepova i poklopaca od vode, sokova, mlijeka, jogurta, sireva, deterdženata i slično, a Udruga ih predaje ovlaštenim otkupljivačima. Udruga tako pribavlja novac koji se koristiti u svrhu liječenja i omogućavanja boravka obitelji u blizini mjesta liječenja.

“Zahvaljujem što su građani, djeca, vrtići i škole prihvatili ovu akciju i što je Zagrebački holding prihvatio našu zamolbu da se čepovi prikupljaju i u reciklažnim dvorištima”, izjavio je predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Emil Vibović. Rekao je da je vrlo zadovoljan jer i ova djeca sudjeluju u očuvanju okoliša i pomažu oboljelima. 

Želimo da ova lijepa priča potraje, da naši sugrađani i dalje budu potaknuti ozračjem solidarnosti i humanosti te odlučni pomoći oboljelima od leukemije i limfoma.

Društveno odgovorno poslovanje u širem smislu je odrednica djelovanja Zagrebačkog holdinga d.o.o., a akcija sakupljanja plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma jedna je od akcija koju podupiremo. Glavna ideja akcije je sakupljanje plastičnih čepova i slanje u Udrugu, koja zatim dobiva novčana sredstva koja se koriste u svrhu liječenja, omogućavanja boravka obitelji u blizini mjesta liječenja i potrebnih lijekova i medicinskih pomagala.