Predstavljen projekt „Odvajamo otpad, usvajamo navike!“ za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi

4. veljače 2022. - Gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević i voditelj podružnice Čistoća, Davor Vić predstavili su danas na reciklažnom dvorištu Žitnjak edukativno-informativni projekt za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi „Odvajamo otpad, usvajamo navike!“.

Okosnicu svih aktivnosti čine dva podprojekta usmjerena na različite dobne skupine: dječja edukativno-ekološka predstava „Čistograd“ za vrtićku dob, te edukativno-informativna kampanja „#razvrstajme (kreni od sebe“) za osnovnoškolsku dob. Oba podprojekta također su odobrena od strane Agencije za odgoj i obrazovanje.
 


U predstavi „Čistograd“, koja je premijerno izvedena na reciklažnom dvorištu, djeci se kroz igru i zabavu približava proces odvojenog prikupljanja otpada te pobuđuje ekološka osviještenost i briga za okoliš. Glavni likovi su stablo, cvijet, te dječak i djevojčica koji žive u gradu. Predstavu izvodi Teatar Mjesec.
 


Kampanja „#razvrstaj me (kreni od sebe)“ provodi se u suradnji s tvrtkom 24sata d.o.o. i njihovom platformom JoomBoos.hr a predstavio ju je Magic Leon, Youtube praktični komičar i mađioničar i ujedno zaštitno lice kampanje.

U kampanji se obraćamo današnjim osnovnoškolcima putem komunikacijskih kanala koje koriste (web, Youtube, Instagram, TikTok) i osobe koju uvažavaju.

Okosnica kampanje je serijal video uradaka kojima se naglašava nužnost razvrstavanja i ponovne uporabe otpada. Serijal kreće svakog četvrtka i bit će popraćen promotivnim objavama na društvenim mrežama. 

Kruna kampanje je nagradni natječaj, gdje tražimo osnovnoškolce da nam pošalju fotografije kako u svom kućanstvu razvrstavaju otpad, a pobjednica ili pobjednik osvaja upoznavanje s JoomBoos influencerima za cijeli svoj razred!
 
Specifičnost ovog projekta je da se izravno i pojedinačno obraćamo najmlađima na njima prilagođen način, te slušamo njihove poruke. Također, djeca najbrže usvajaju nove navike u postupanju s otpadom, najbolji su prenositelji poruka drugima i na ovaj način komuniciranja saznajemo kako to rade kod kuće.
 
Afirmiranje pravilnog postupanja s otpadom i zaštite okoliša, iznimno je važno u rješavanju postavljenih zadaća u gospodarenju otpadom grada, te življenju načela u okviru održivog razvitka.

Cilj je i osvješćivanje i senzibiliziranje javnosti za probleme otpada i okoliša, kako bi i oni postali partnerom u rješavanju ključnih problema.
 
Predstavljanju projekta nazočili su i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Ivan Novaković te ravnatelji dječjih vrtića i osnovnih škola.
 



#razvrstajme!

Na JoomBoosast i zabavan način želimo vas ovim projektom potaknuti da smanjite količinu otpada i naučite kako 'starim' stvarima dati novu svrhu, kako ih učiniti funkcionalnima i kako ih ponovno 'oživjeti'! Također, tu smo da vas pokušamo potaknuti da što više razvrstavate otpad i reciklirate te na taj način štitite i čuvate okoliš i naš planet - jer stvarno imamo samo jedan! I zato #razvrstajme!

Osim što će svakog četvrtka gledati Leona kako s JoomBoos fanovima izrađuje nove cool predmete, djeca će ih moći izraditi i sami, a pritom pokazati svu svoju kreativnost kako bi osvojili druženje s omiljenim JoomBoosovcima.

Kako do nagrada pratite na JoomBoos kanalima od 10. veljače, četvrtkom u 12 sati!