Predstavljane pripremne aktivnosti za novi model odvoza miješanog komunalnog otpada



1. rujna 2022. - Na danas održanoj konferenciji za medije, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, zajedno s predstavnicima Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća, predstavio je pripremne aktivnosti vezane za uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji kreće 1. listopada.

"Nakon 1. listopada prvi put u povijesti u Zagrebu će se plaćati odvoz komunalnog otpada tako da više plaćaju ljudi koji ne odvajaju, a manje oni koji odvajaju otpad. To je pravedan model", rekao je Tomašević. Dodao je da je novi sustav usklađen s aktualnim zakonskim propisima, koji predviđa fiksni i varijabilni dio cijene odvoza, odnosno zbrinjavanja otpada te da je Zagreb jedini veliki hrvatski grad koji uvodi radikalne promjene.

Zagrebački model zasniva se na tomu da se miješani komunalni otpad može odlagati samo u službenim, standardiziranim vrećicama, koje će od sredine rujna biti dostupne u Zagrebačkom holdingu i na 500 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu.
  
Fiksni dio cijene bit će 45 kuna za građanstvo i 90 kuna za poslovne korisnike. Radi se o cijeni obvezne minimalne javne usluge koja pokriva troškove kompletnog sustava i pripadajuće infrastrukture koja svakom korisniku omogućuje da odvojenom predajom otpada smanji količinu miješanog komunalnog otpada, a time i količinu otpada koji se obračunava u varijabilnom dijelu cijene.

Kupnjom službenih – ZG vrećica od 10, 20 ili 40 litara, koje će se prodavati u pakiranjima od 10 vrećica, korisnici plaćaju troškove zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada. Cijena jedne vrećice od 10 litara je dvije kune, od 20 litara četiri kune, a od 40 litara osam kuna.

Gradonačelnik je istaknuo da je riječ o velikoj promjeni i da ne očekuje da će sve ići preko noći kao što nije išlo ni u drugim gradovima. Rekao je da je cilj sustava postupno maknuti kante s javnih površina kako Zagreb ne bi bio „kantograd“. 

Svjesni smo da sve neće ići preko noći, ali smatramo da Zagreb tu promjenu želi i da je na nju spreman. Zagreb može biti čišći i ljepši grad, posebice jer se radi i o pravednom sustavu koji nagrađuje one koji više odvajaju“.

Voditelj podružnice  ZGH - Čistoća Davor Vić također je istaknuo kako je ovo najpošteniji i najučinkovitiji sustav naplate odvoza miješanog komunalnog otpada  jer nema više procjene po broju stanara i kvadraturi stana.

"Ovaj sustav od 1. listopada napokon stavlja naše korisnike u proaktivan oblik suradnje koji do sada nisu imali s nama. U Zagrebu su do sada spremnici bili postavljeni na javnoj površini na milost i nemilost svakome, i savjesnima i nesavjesnima. Sada infrastrukturu vraćamo korisnicima, da bude pod njihovom kontrolom.”



Bojan Ribić
 iz Čistoće predstavio je i aplikaciju s interaktivnim pregledom podataka o spremnicima na kojoj se, među ostalim mogu pratiti statusi zahtjeva za postavljanje boksova za spremnike za odlaganje komunalnog otpada na javnoj površini te lokacije podzemnih spremnika. Napomenuo je da se intenzivno radili na utvrđivanju lokacija za podzemne spremnike koji se predviđaju u središtu grada te je istaknuo da je provjereno 68 lokacija koje su spremne za izgradnju i 29 lokacija je u tijeku, a da je cilj doći do 100 lokacija. S jučerašnjim danom započeli su radovi na ugradnji podzemnih spremnika na uglu Masarykove i Gundulićeve, prvih u nizu podzemnih spremnika koji će u središtu grada zamijeniti spremnike za otpad.

Najavljena je i informativna kampanja održavanjem javnih tribina, podjelom 390,000 letaka početkom rujna uz račune Zagrebačkog holdinga, postavljanjem 20,000 plakata u svim višestambenim zgradama i na ostalim javnim površinama, domovima zdravlja i ostalim gradskim institucijama, a sve informacije su građanima dostupne i na web stranici zgvrecice.cistoca.hr

Svaki dan od 8:00 do 20:00 sati građani će na info telefonu 01 6420 889 moći dobiti odgovore na sva pitanja vezana za novi model sakupljanja miješanog komunalnog otpada, a od sljedećeg ponedjeljka mobilni info-štand obilazit će kvartove te će građani sve informacije moći saznati i izravno od djelatnika Čistoće.