Potpisan kolektivni ugovor za radnike Zagrebačkog holdinga, VIO i ZET-a

09. listopada 2019. Danas je u prostorijama Gradske uprave potpisan Kolektivni ugovor za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba: Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja, između Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu s gradonačelnikom Grada Zagreba, Milanom Bandićem. 

Promicanje dijaloga između radnika i poslodavaca zajednički je cilj Grada Zagreba i predstavnika sindikata koji djeluje u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada. S obzirom da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, čije okončanje se očekuje krajem listopada, a stupanje na snagu se očekuje od 01.01.2020., današnji ugovor potpisan je kako bi se za posljednja tri mjeseca 2019. godine iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka.


Tako je dogovoreno da se radnicima umjesto 2.884 kuna božićnice, koja je u cijelosti oporeziva te bi poslodavca u prosjeku teretila za 5.600 kuna, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3.500 kuna. Pored toga, u listopadu, studenome i prosincu isplatilo bi se još po 500 kuna nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po tom osnovu dobili do kraja godine 5.000 kuna.

Uz uštede od cca 600 kn po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2.116 kuna više.

Pored reguliranja isplate božićnice, dogovoreno je također da se za posljednja tri mjeseca u 2019. godini, umjesto stalnog dodatka od 608 kuna u bruto iznosu, iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu.

Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama.