Počelo zalijevanje više tisuća mladih stabala



21.06.2023. - Unatoč dugom kišnom razdoblju proteklih tjedana i bujanju raslinja po gradu, gradska vegetacija ovih dana već postaje žedna. Pred radnicima Holdingove podružnice Zrinjevac nove su radne zadaće.

“Zalijevanje smo počeli u ponedjeljak. Sreća u nesreći je što zbog čestih kiša nismo trebali zalijevati već prije dva mjeseca kao ranijih godina, ali sadašnje ljetne vrućine zahtijevaju da svi naši timovi budu u punom pogonu”, kaže nam voditeljica Odjela za održavanje u Zrinjevcu Mijona Udženija Kapović. Timove Zrinjevca već nalazimo u centru grada, ali su raspoređeni i u ostalim područjima – svakodnevno su na terenu četiri tima. Jedan tim čine vozač i još jedna osoba iz četvrti koja bolje poznaje lokaciju, zna gdje su prioriteti te koja navodi vozača po terenu. Vodi se evidencija o zalijevanju, a svaka četvrt ima popis mladih stabala po lokacijama, na temelju kojega se rade planovi zalijevanja. Kako kažu u Zrinjevcu, pod režimom zalijevanja nalazi se nekoliko tisuća mladih stabala; samo ih je u proteklih godinu dana zasađeno oko 2500.

Zalijeva se najmanje jednom do dva puta tjedno, a poželjno je u vrućim ljetnim danima i tri puta. Potrebno je zalijevati drveće do tri godine starosti, odnosno dok se dobro ne ukorijeni. Kada bude duže sušno razdoblje, cisterne podružnice intenzivno po središtu grada zalijevaju i u dane vikenda, pa i blagdanima. Naime, temperatura u hladu zna biti 35 do 40 stupnjeva, a mlada stabla bez krošnje na otvorenom trpe temperaturu do čak 50 stupnjeva te ih je nužno što češće opskrbljivati vodom.

Što se tiče količine vode koja se potroši, Zrinjevac se prilagođava situaciji na terenu, ovisno o tomu je li stablo u parku ili u kazeti uz cestu, odnosno koliko može vode popiti taj prostor. Po jednom stablu može se potrošiti i do 50 litara tehnološke vode.

Osim mladih stabala, Zrinjevac redovito zalijeva i brojne cvjetnjake u gradu. Valja podsjetiti da na neke lokacije ne dolaze cisterne, već su ondje ugrađeni automatski sustavi zalijevanja, koji se u pravilu uključuju noću, a to su Zrinjevac i Tomislavac te cvjetnjaci uz Mimaru i HNK. Potrošnja vode kroz sustave automatskog zalijevanja ovisi o nizu parametara (površini koja je pod navodnjavanjem, o sustavu koji se koristi, o ventilima, tlaku, vremenskim prilikama...).