Pet timova Zrinjevca svakodnevno zalijeva mlada stabla, kako bi ih sačuvali tijekom sušnog razdoblja

Za zalijevanje jednog mladog stabla potroši se i do 50 litara tehnološke vode

Lani je u gradu posađeno više od 2 200 stabala. Do godinu dana nakon sadnje mlada stabla trpe najjači vodeni stres, stoga cisterne podružnice Zrinjevac intenzivno zalijevaju javne površine i u dane vikenda, a sve kako bi zelena infrastruktura našeg grada lakše prebrodila ovo sušno razdoblje.


16. kolovoza 2022. - Nastavno na najave da nas očekuje novi toplinski val, provjerili smo s kolegama u podružnici Zrinjevac na koji način je organiziran ljetni režim održavanja javnih zelenih površina.

Prema riječima Mihovila Guzmića, šefa Službe održavanja zelenih površina, tijekom ljetnih mjeseci posebna se pažnja posvećuje zalijevanju mladih stabala i površina koje nisu pokrivene automatskim sustavom zalijevanja.  

- Lani je u gradu posađeno više od 2 200 stabala. Prevladava javor, ali tu su i jasen, platana, topola… Do godinu dana nakon sadnje mlada stabla trpe najjači vodeni stres,  jer im korijenski sustav još nije razvijen. Naime, tijekom sadnje dio se korijena odreže i da bi stablo moglo nastaviti funkcionirati iz tog dijela korijena, zalijevanje mora biti vrlo intenzivno i redovito.

Stoga cisterne podružnice intenzivno zalijevaju javne površine po središtu grada i u dane vikenda, a sve to kako bi prebrodili ovo sušno razdoblje. Jer kada je temperatura u hladu 35 do 40 stupnjeva, mlada stabla bez krošnje na otvorenom trpe temperaturu do čak 50 stupnjeva Celzijevi
h – ističe Mihovil Guzmić. 

Inače je na tim poslovima svakodnevno angažirano pet timova Zrinjevca koje zalijevanje obavljaju prema određenom rasporedu. Ovisno o mogućnostima na lokaciji, koristi se cisterna s tzv. ružom ili se zalijeva izvlačenjem crijeva. 

S obzirom na visoke temperature i sušu, kolege iz Zrinjevca pozdravljaju inicijativu građana koji žele pomoći u očuvanju zelene infrastrukture našega grada te zalijevaju mlada stabla kada su god u prigodi.

No napominju, da bi zalijevanje imalo učinka, timovi Zrinjevca za svako mlado stablo pri jednom zalijevanju potroše oko 50 litara vode, i to tri puta tjedno. Bitno je pritom napomenuti da se zalijeva tehnološkom vodom.

Ostale javne površine, cvjetnjaci i travnjaci, od kojih je dobar dio njih u središtu grada, zalijevaju se putem automatskog sustava, koji se u pravilu uključuje noću i nije ih potrebno dodatno zalijevati.

Ljeti mlada stabla u Zagrebu svakodneno zalijeva 5 timova Zrinjevca