Otvoreno dvadeseto reciklažno dvorište u gradu Zagrebu

01. listopada 2020. - U Gradskoj četvrti Podsljeme danas je otvoreno novo mobilno reciklažno dvorište, drugo reciklažno dvorište u ovoj gradskoj četvrti i ujedno dvadeseto reciklažno dvorište u gradu Zagrebu u koje građani mogu predati više od 30 različitih vrsta otpada bez naknade. Prostire se na 900 četvornih metara, a ukupna vrijednost investicije je oko 800 tisuća kuna. 

Kako je na otvorenju mobilnog reciklažnog dvorišta Podsljeme istaknula Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, trenutno je u funkciji 11 fiksnih i 9 mobilnih reciklažnih dvorišta, čime je Grad Zagreb ispunio zakonsku obvezu da svaka gradska četvrt ima barem jedno reciklažno dvorište. No na ovom broju ne namjerava se stati. 



Uzlazni trend u odvojenom sakupljanju reciklabilnog otpada

Zahvaljujući ulaganjima u unaprjeđenje infrastrukture za odvojeno sakupljanje otpada i napose građanima, imamo uzlazni trend u odvojenom sakupljanju reciklabilnog otpada.

U 2019. godini u odnosu na 2018. količine odvojeno prikupljene plastike povećane su za 80%, papira za 48% i stakla za 13%, dok je količina prikupljenog biootpada porasla čak 7 puta.

Ovaj pozitivan trend nastavljen je i u prvom polugodištu 2020. godine te su količine odvojeno prikupljenog papira povećane za 41%, stakla za 55%, plastike za 1,5 puta i biootpada za čak 5 puta više u odnosu na isto razdoblje lani.

Istodobno se smanjuje masa odloženog miješanog komunalnog otpada i to za 7,25% u 2019. u odnosu na 2018., dok je u prvom polugodištu ove godine količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada i predanog na odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec smanjena za čak 19.958 tona ili 19,5%. 

U 2019. godini u odnosu na 2018. odvojili ste: