Osigurana asistencija građanima i sanacija šteta od potresa

30. prosinca 2020. - Razorni potres, koji je jučer pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, prouzročio je materijalne štete i na zagrebačkom području. U koordinaciji s nadležnim gradskim uredima, na teren su odmah nakon potresa izašle i komunalne službe Zagrebačkog holdinga te ekipe Gradske plinare Zagreb i Vodoopskrbe i odvodnje. 

Pregledani su plinski sustavi u bolnicama i vrtićima, a tijekom dana pregledani su objekti na sustavu (plinsko-redukcijske stanice, blok, odorizacijske, razdjelne, telemetrijske i veće industrijske stanice), prijelazi preko vodotoka, skladište odoranta. Pregledana je i dvorana Arena, koja je sigurna i gdje je u stacionar primljen veći broj kovid bolesnika iz Siska i Petrinje.

Naše komunalne službe očistile su oko 190 tona šute s gradskih ulica, koje su nakon toga očišćene od sitnih ostataka i oprane. Obavljena je i kontrola 477 semafora jer znatan broj je nakon potresa prestao raditi. 


Na besplatnim linijama više od 5 000 asistencija građanima

​U Pozivnom centru Zagrebačkog holdinga u prvim minutama nakon potresa aktivirane su besplatne linije 0800-8802 i 0800-8805, na kojima je tijekom jučerašnjeg dana zaprimljeno oko 2 700 poziva građana za pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi. Do večeras, agenti Pozivnog centra odgovorili su na više od 5 000 poziva.

U koordinaciji s djelatnicima Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo i komunalne poslove i promet, naši djelatnici također su angažirani na žurnim pregledima i evidentiranju oštećenja prouzročenih potresom. Izvršen je i hitan pregled glavnih prometnih pravaca, mostova i nadvožnjaka pri čemu za sada nisu utvrđena bitna oštećenja. 

Zagrebački holdinga uključio se i u aktivnosti Grada Zagreba za pomoć Petrinji. Naši kamioni angažirani su za prijevoz kontejnera i vatrogasne opreme iz Zagreba u Petrinju, dok je Vodoopskrba i odvodnja tijekom današnjeg dana na područje Petrinje uputila dvije auto cisterne za prijevoz zdravstveno ispravne vode za piće. Daljnje aktivnosti na dopremi cisterni s vodom te sudjelovanje na obnovi što vodocrpilišta, što same mreže u Petrinji, Vodoopskrba i odvodnja realizirat će u dogovoru s Hrvatskim vodama i Privredom d.o.o. za javnu vodoopskrbu u Petrinji.

U pripravnosti je i 50-tak vozila (grajferi, podizači), kao i radnici koji će se u slučaju potrebe i u koordinaciji s nadležnim gradskim službama, uputiti prema gradovima i selima u Sisačko-moslavačkoj županiji pogođenih potresom.
 
VAŽNO! Podsjećamo građane da su aktualne informacije o statusu svih usluga Zagrebačkog holdinga i ostalih javnih servisa u gradu Zagrebu dostupne na mrežnoj stranici Holding centra, a korisnička podrška osigurana je 24 sata na dan na broju telefona 072 500 400, putem chata, WhatsUpa, Vibera i društvenih mreža.