Nova električna vozila u voznom parku Zagrebačkog holdinga

20. srpnja 2020. - Djelatnici podružnice Zagrebparking od danas će dio svojih redovnih radnih zadataka obavljati na 15 novih električnih bicikala. Ova investicija realizirana je u sklopu programa sufinanciranja električnih vozila, koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao u svibnju prošle godine. 

Zagrebački holding među prvima se prijavio s projektom nabavke 8 električnih vozila L7 kategorije za podružnicu Gradska groblja, 2 električna vozila M2 kategorije za podružnicu ZGOS te 15 električnih bicikala za podružnicu Zagrebparking.

Ukupna vrijednost investicije je 2.129.469 kuna s PDV-om. Na temelju Odluke o odabiru, od 19. lipnja, za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila davanjem sredstava subvencije, Zagrebački holding ostvario je pravo na dodjelu sredstava subvencije u ukupnom iznosu od 383.000 kuna od čega 320.000 kuna za vozila i 63.000 kuna za električne bicikle.



Električna vozila za podružnicu ZGOS isporučena su krajem prošle godine, a nova električne vozila podružnica Gradska groblja predstavila je u ožujku ove godine. Prvenstveno su namijenjena za prijevoz posjetitelja te su kvalitetno pojačanje voznog parka električnih vozila podružnice, kojeg čini 17 elektromobila s kojima se do sada obavljao besplatan prijevoz po groblju Mirogoj od travnja po početka studenoga. Nova vozila opremljena su kabinama i grijanjem te će omogućiti prijevoz posjetitelja i teško pokretnih osoba po grobljima tijekom cijele godine. Zahvaljujući nabavljenim električnim vozilima, ova besplatna usluga, osim na groblju Mirogoj, bit će na raspolaganju i posjetiteljima groblja Miroševac i Markovo polje. 


Aktivnosti za održivu budućnost


Valja podsjetiti da je Zagrebački holding, kao pružatelj usluga od općeg gospodarskog interesa, važan čimbenik u provedbi strateških planova i projekata Grada Zagreba, pa tako i Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Zagreba - SECAP.  

Među ostalim, podružnica Zagrebparking nositelj je aktivnosti u sektoru prometa, vezanih uz razvoj infrastrukture za korištenje alternativnih, energetski učinkovitijih goriva za osobna vozila. Uz besplatne punionice, vlasnicima za električna i hibridnih vozila u javnim garažama osigurana je olakšica u vidu umanjenja cijene parkiranja za 50% (ne odnosi se na satne-dnevne, satne-noćne i vrijednosne karte).

Te i ostale mjere za energetski održivi razvitak i prilagodbu klimatskim promjenama, dio su dugoročnog procesa i planova koji imaju za cilj unaprjeđenje svakodnevice građana primjenom novih aktivnosti koje pridonose održivoj budućnosti.