Ne profitu- novo iz AGM-a

Ne profitu- zašto demokracija treba humanistiku, novo je izdanje nakladničke kuće AGM, podružnice Zagrebačkog holdinga, autorice Marthe C. Nussbaum.

Svjetski poznata filozofkinja Martha C. Nussbaum, strastveni je, ali ujedno temeljito promišljeni i jasno napisani apel za očuvanje svijesti o značenju humanističkih znanosti za sve vidove i stupnjeve obrazovanja, ali i za cjelinu smislena života ljudske zajednice. Knjiga se odlikuje iznimno svestranom učenošću, preciznošću izlaganja i britkom duhovnom angažiranošću u najboljem smislu riječi.

U nizu poglavlja autorica argumentirano upozorava na opasnosti jednostranog, prvenstveno ili čak isključivo na učinkovitost usmjerenog obrazovanja i načina života kojem ono služi kao osnova.

Martha C. Nussbaum (rođena kao Martha Craven, 1947. godine) američka je filozofkinja s posebnim zanimanjem za antičku grčku i rimsku filozofiju, kao i za političku filozofiju i etiku. Studirala je teatrologiju i klasičnu filologiju na Sveučilištu New York, odakle prelazi na studij filozofije na Sveučilištu Harvard, gdje 1972. magistrira, a 1975. doktorira. Predavala je filozofiju i klasičnu filologiju na Sveučilištima Harvard i Brown, a trenutačno je profesor prava i etike na Sveučilištu u Chicagu. Član je Komiteta Južno azijskih studija i član Savjeta Programa ljudskih prava.


Podružnica AGM