Moody`s potvrdio Ba1 kreditni rejting Zagrebačkog holdinga sa stabilnim izgledima

24. svibnja 2022. - Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody`s potvrdila je u ponedjeljak, 23. svibnja 2022. godine, Ba1 kreditni rejting Zagrebačkog holdinga sa stabilnim izgledima. 
 
Kako se navodi u izvješću, kreditna ocjena Zagrebačkog holdinga potkrijepljena je snažnim financijskim i institucionalnim vezama s vlasnikom, Gradom Zagrebom, te strateškom ulogom Holdinga u izvršavanju komunalnih usluga u gradu Zagrebu. Stabilni izgledi odražavaju očekivanje agencije da će Grad Zagreb, u slučaju potrebe, pružiti pravodobnu podršku Zagrebačkom holdingu. Ocjena također odražava povoljan regulatorni okvir koji osigurava stabilnost i predvidljivost budućih tokova prihoda u osnovnoj djelatnosti Holdinga.
 
U osvrtu na poslovnu 2021. godinu, agencija je prepoznala negativne utjecaje pandemije, poremećaje lanaca opskrbe, inflatorna kretanja i energetsku krizu na rezultat poslovanja Zagrebačkog holdinga. No unatoč tome, Moodys očekuje da će se EBITDA u ovoj godini značajno poboljšati na približno 500 milijuna kuna, što predstavlja 12% operativnih prihoda predviđenih u istom razdoblju.
 
Naime, uzevši u obzir organizacijsko restrukturiranje započeto u četvrtom kvartalu prošle godine, najavljeno spajanje i optimizaciju korporativnih funkcija te ostale mjere stabilizacije poslovanja Holdinga planirane u ovoj godini, Modys je izrazio očekivanja da će se tijekom 2022. godine dodatno smanjiti operativni troškovi, usprkos izazovima kretanja cijena energenata na tržištu i poteškoćama u lancima opskrbe. Poduzete aktivnosti ušteda iz operativne efikasnosti također će pozitivno utjecati i na smanjenja kreditnih zaduženosti prema financijskim institucijama.