Modernizacija nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbe grada Zagreba

1. srpnja 2020. - Grad Zagreb od jučer ima modernizirani nadzorno-upravljački sustav (NUS) vodoopskrbne mreže i dispečerski centar. Radi se o realizaciji investicije vrijednosti 5 milijuna kuna, našeg povezanog društva Vodoopskrba i odvodnja d.o.o., kojom se unaprjeđuje efikasnost poslovanja te povećava kvaliteta usluge za korisnike
 
Modernizirani nadzorno-upravljačku sustav nalazi se na lokaciji E. Patačić, a kroz šest do osam mjeseci isti ovakav centar trebao bi biti otvoren i u Folnegovićevoj ulici.
 
Prema riječima Marina Galijota, direktora Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., ovaj novi sustav je mozak, odnosno srce upravljanja sustavom vodoopskrbe u kojem će se prikupljati i obrađivati sve informacije kako bi se postiglo racionalnije upravljanje.

- Cilj svega ovoga je u konačnici smanjiti gubitke vode. Također, s ponosom mogu reći, da u zadnje dvije godine imamo pozitivan trend, odnosno smanjenje gubitka vode za oko 2%. - poručio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., koji je novi nadzorno-upravljački sustav predstavio sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i to ususret 142. godišnjici uspostave gradskog vodovoda, koja se obilježava 7. srpnja.
 

Praćenje stanja vodoopskrbnih cjevovoda u realnom vremenu



U sklopu modernizacije, provedena je građevinska rekonstrukcija i modernizacija prostorija dispečerskog centra, na koji dnevno pristigne 200-tinjak poziva, te hitnih intervencija Sektora Vodoopskrbe, kako bi se sustav postavio na tehnološku razinu današnjice.
 
Dispečerski centar opremljen je video zidom sa šest monitora, na kojima se u realnom vremenu prati stanje cjevovoda. Također se, s karte cijele vodoopskrbne mreže Zagreba i okolice, mogu pročitati razni detaljni podaci, poput razine vode u vodospremama u cijeloj metropoli ili provjeriti kako, primjerice, rade crpke smještena na nekoj od sedam vodosprema. U sklopu modernizacije, obnovljena je i informatička oprema, te je obavljena rekonstrukcija svih komunikacijskih, mrežnih i elektro-instalacija.

Na teritorijalnom području nadležnosti VIO d.o.o. upravlja s više od stotinu vodoopskrbnih objekata koji su smješteni na području Grada Zagreba, Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik. Sve veća potreba povezanosti stručnih službi i dostupnost podataka povećala je zahtjeve na nadzorno-upravljački sustav i potrebu za izmjenama i modernizacijom dispečerskog centra, kao jedne od ključnih karika vodoopskrbnog sustava.
 
Kroz ovo tehničko rješenje, a imajuću u vidu sve aspekte i specifičnosti namjene nadzorno upravljačkog sustava, riješit će se brzina i kvaliteta administriranja i održavanja, kao i sigurnost i dostupnost podataka te sigurnost cijelog nadzorno upravljačkog sustava, a sve to kao kruna 142 godine dugog rada javne vodoopskrbe i 128 godina javne odvodnje u Zagrebu.