Košnja gradskog zelenila ponovno hvata ritam

13.06.2023. - Poslije kiše – sunce. I napokon pogodnije vrijeme za košnju gradskih zelenih površina. Radnici Zrinjevca ovih dana žurno odrađuju treći krug košnje u svim gradskim četvrtima, a on bi trebao završiti do konca mjeseca.

S rukovoditeljem Službe za urbano zelenilo u Holdingovoj podružnici Zrinjevac, Ivanom Bilobrkom obišli smo neke lokacije gdje se kosi većim i manjim kosilicama, trimerima, ali i dvjema robotskim kosilicama. A zašto je proteklih tjedana bilo zastoja u košenju trave i kako su se vrtlari Zrinjevca nosili s vremenskim nepogodama Bilobrk nam objašnjava:

“Prvi krug košnje odradili smo još početkom travnja. Nakon toga je počeo drugi krug, sredinom travnja, kada smo imali poteškoće s vremenom - imali smo nekih 20 radnih dana koji su bili pod kišom, što je velik problem za strojeve”, rekao je Bilobrk. “Trava je imala bujniji rast i taj drugi otkos je bio najgušći i najteži, jer strojevi tu mokru i visoku travu jednostavno ne mogu usisati. Dolazi do začepljenja i svakih desetak metara radnik mora zaustaviti stroj i čistiti ga, tj. odčepljivati od mokre trave. I tu se gubi dosta vremena. Zato je drugi krug trajao skoro do pred kraj svibnja. Inače bi nam bilo trebalo dvadesetak dana, ali to se produžilo na više od mjesec i pol. Drugi krug košnje sada je napokon riješen, vremenski su se uvjeti popravili i treći krug je u tijeku”.

Inače u Zrinjevcu, kako kaže, nema većih problema s održavanjem strojeva za košnju, osigurani su rezervni dijelovi. Međutim, sadašnje kosilice, unatoč kvaliteti i efikasnosti, nisu adekvatne za košnju mokre trave. No dobra je vijest da je u tijeku nabava novih, suvremenih kosilica, a njihova isporuka trebala bi biti vrlo skoro. To su kosilice koje imaju drukčiji način skupljanja trave, mogu raditi po kiši jer nemaju usis trave preko turbina zraka i lopatica, nego preko beskonačnih pužnica koje travu guraju u spremnik. Riječ je o pet velikih klimatiziranih, s prohodom za košnju od 180 cm koje služe za košnju parkova te dvije male, bez kabina, s otkosom od 110 cm, koje uglavnom služe za škarpe.

Zrinjevac u najmu ima dvije robotske kosilice na daljinsko upravljanje. Hvataju signal do 100 metara, ali morate biti u blizini i pratiti eventualne prepreke. Pogodne su za zahtjevna mjesta, za kosine uz prometnice i škarpe, jer imaju nisko težište i pogon na sva četiri kotača. Vrlo su učinkovite i svaka može zamijeniti pet radnika koji kose trimerom.

“U planu je za iduću sezonu nabaviti dvije takve robotske kosilice”, rekao nam je Bilobrk.

Podružnica Zrinjevac nedavno je zaposlila 21 vrtlara, koji će biti angažirani na košnji, a trenutačno su na obuci.

Fotogalerija

1/5