Kako reciklirati građevinski otpad



28.06.2023. - Kamion za kamionom stiže s otpadnim građevinskim materijalom na postrojenje koje se proteže na 11.000 četvornih metara u neposrednoj blizini odlagališta otpada na Jakuševcu. Riječ je o pogonu za obradu i oporabu građevinskog otpada u sklopu Holdingove podružnice Zagrebačke ceste. Dakle, to se postrojenje bavi reciklažom, odnosno ponovnom proizvodnjom građevinskog materijala. Nakon što se doveze, otpad se ubacuje u usipni koš. Tu se odvaja sitniji od krupnijeg materijala; sitniji se ne reciklira pa se trakom odvozi na posebnu hrpu, a krupniji materijal ide drugom trakom do drobilice. Tu se izdvajaju negrađevinski materijali, poput drveta, željeza ili miješanog otpada, a beton i kamen se usitnjavaju te nakon ukidanja statusa otpada dobiva se materijal različitih granulacija koji se upotrebljava za buduće građevinske radove, održavanje cesta i sl. 

Kako nam je kazao šef postrojenja ing. Zlatko Lamešić, u sat vremena tu se obradi do 80 tona građevinskog otpada, a količina ovisi o vrsti donesenog materijala, vremenskim uvjetima itd. 
 
“Ovdje građani mogu besplatno dovesti svoj građevinski otpad, i to bez količinskog ograničenja, ali u ovom trenutku samo beton, kamen i asfalt,”, kaže Lamešić, ističući da se šuta ne može primati, kao ni ploče od gipsa, azbestne ploče, drvo, prozori i sl. Ipak većina materijala ovamo se dovozi od Zagrebačkih cesta i drugih podružnica, pa se može reći da je riječ o zatvorenom krugu – dovozi se građevinski otpad od kojeg se proizvodi sitni materijal za ponovnu uporabu, gradnju cesta, nogostupa i dr. Stoga se može kazati da se time pridonosi ne samo očuvanju okoliša nego i uštedama u proizvodnji građevinskog materijala.
 
Građani i tvrtke svoj građevinski otpad (beton, kamen i asfalt) mogu besplatno pohraniti u radnom vremenu od 7 do 15 sati (osim vikendom i blagdanima), na adresi Tišinska 26 (kod odlagališta Jakuševac). 

Dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt brojeve 01/6422-192 i 01/6422-193.