Holding izgradio gimnaziju budućnosti!

31.01.2023. - Kažu da je riječ jednoj od najmodernijih škola u Hrvatskoj. Od ovog polugodišta XII. gimnazija u Gornjoj Dubravi, u Međugorskoj ulici, oduševljava i profesore i učenike i roditelje, jer su nakon niza godina sustanarstva s još dvije srednje škole napokon prije mjesec dana dobili svoju zgradu. I jednosmjensku nastavu. Na svečanosti prije par dana u povodu preseljenja u novu zgradu nastupili su učenici gimnazije s glazbom i skečevima, prikazani su filmovi o povijesti škole i njezinim bivšim polaznicima, a poseban gost bio je popularni stanovnik Dubrave glazbenik Davorin Bogović, koji je svojim trima hitovima sasvim opustio atmosferu u prepunom gimnazijskom atriju.

Ravnateljica gimnazije Jadranka Vlahovec nije krila oduševljenje novim školskim prostorom: “Zadovoljni su i djelatnici i učenici. Dobili smo školu budućnosti, pravo arhitektonsko remek djelo”, rekla je ravnateljica. “Osobito sam zahvalna Gradu, Holdingu i svima onima koji su pridonijeli tomu da se ova škola izgradi u dvije godine, s obzirom na drastičan skok cijena građevinskog materijala u posljednje vrijeme.“

Školu trenutačno pohađa 380 učenika u jednosmjenskoj nastavi, a kapacitet joj je 480 učenika. Zgrada se proteže na 7500 četvornih metara, a podijeljena je na tri etaže. U podrumu se nalazi trodijelna dvorana za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, dvorana za korektivnu gimnastiku s pratećim sadržajima, kao i tehničke i servisne prostorije. Ima 28 učionica, četiri praktikuma, košarkašku i gimnastičku dvoranu, multimedijsku dvoranu, vanjsku trim stazu i vanjsko igralište.  Autori projekta nove gimnazije su arhitekti Siniša Bodružić i Ivan Rališ.

XII. gimnaziju u Dubravi realizirao je  Zagrebački holding temeljem Ugovora o pravu građenja kojim je Grad Zagreb prenio pravo građenja na Zagrebački holding d.o.o. te Predugovora o zakupu objekta XII. gimnazije sklopljenog između Grada Zagreba kao zakupnika i Zagrebačkog holdinga d.o.o. kao zakupodavca. Projekt izgradnje XII. gimnazije prva je faza izgradnje “kompleksa Međugorska”, koji osim zgrade gimnazije obuhvaća i planiranu izgradnju klizačke dvorane istočno, uz Grižansku ulicu.

 
Kako nam je izjavio Zdravko Juć iz Holdingove Službe za upravljanje projektima i investicije, “izgradnja ove gimnazije novo je iskustvo za Holding i mene.” 

“Sama konstrukcija škole je od čelika, što je zahtijevalo drukčiju tehnologiju gradnje konstrukcije kao i završnih radova”, rekao je Juć. Na pitanje zašto se ova građevina može smatrati “školom budućnosti”, Juć kaže: “Gimnazija je opremljena najmodernijom školskom i informatičkom opremom te zbog samog arhitektonskog rješenja.  Svi su nastavni prostori smješteni na jednoj etaži (kat), upravni dio na poluetaži, a u prizemlju se nalazi  ulazni prostor i prostor više namjena (ulazni atrij) koji ima funkciju prostora za boravak, predstave, prezentacije, koncerte… Također se u prizemlju nalazi i prostor knjižnice s čitaonicom te prostor multimedijske dvorane, koji su u funkciji škole ali imaju i zasebni ulaz za potrebe vanjskih korisnika. “