Gradska ljekarna Zagreb u Noći muzeja

U petak, 27. siječnja 2023. možete u sklopu manifestacije Noć Muzeja u najstarijoj ljekarni u sklopu  Holdingove ustanove Gradske ljekarne Zagreb, “K crnom orlu” u Kamenitoj 9, posjetiti izložbu i saznati puno o povijesti ljekarništva. 
 
Gornjogradska ljekarna “K crnom orlu” u Kamenitoj ulici 9. najstarija je poznata ljekarna u gradu Zagrebu koja tradiciju ljekarništva gradi od 1355. godine. Iako se može pretpostaviti da je Kaptol, kao ranije osnovano naselje, vjerojatno imao ljekarnu prije Gradeca, taj podatak za sada nije pronađen u izvorima i arhivskim spisima.

Početci gornjogradske ljekarne dovode se u vezu s dokumentom u kojem se prvi put spominje ljekarnička profesija, u parnici između apotekara Jacobusa i jednog krznara, 6. ožujka 1355. godine. Jacobus je vjerojatno stigao iz sjeverne Italije, a ovdje je stekao status građanina Gradečkog i po svemu sudeći otvorio apoteku “Apotheca Civitatensis ad Aqillam Nigram”.

Prva desetljeća djelovanja gornjogradske ljekarne i dalje su nepoznanica. Naime, uz imena prvih ljekarnika (njih šestorice) nigdje se izrijekom ne spominje njihov rad na određenoj lokaciji. Lokacija u Kamenitoj ulici 9. i danas je prostor ljekarne s tradicijom prodaje vlastitih pripravaka, koji se danas izrađuju u Galenskom laboratoriju, a čija tradicija seže daleko u povijest, kao što su Reumatis koji je danas Mast protiv neuralgija i reume, Sanitas protiv kurjih očiju, koji je danas Kolodij protiv kurjih očiju, Cataron creme danas Mast protiv prehlade i poznati zagrebački zaštitni znak Grožđana mast.
 
Više: https://noc-muzeja.hr/muzej/gradska-ljekarna-zagreb/