Cjelovita obnova povijesnog kompleksa Mirogoj uz potporu EU



30. travnja 2021. -
Povijesni kompleks groblja Mirogoj jedan je od sedam najugroženijih spomenika i europskih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. godinu, za koji će biti osigurana Potpora za kulturnu baštinu Europske investicijske banke (EIB Heritage Grant) u iznosu do 10.000 eura, kao pomoć u spašavanju i obnovi pojedinog ugroženog lokaliteta. 

Radi se o popisu sedam najugroženijih spomenika i europskih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. godinu koji je početkom travnja ove godine objavlila Europa Nostra, kao europski glas civilnoga društva posvećen kulturnoj i prirodnoj baštini, zajedno s partnerom Institutom Europske investicijske banke. 

Zahvaljujući uvrštenju na popis sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine za 2021. godinu, uz potporu kroz "recovery" programe planira se i izgradnja dodatnih sadržaja na groblju Mirogoj, kao što su podzemna garaža i šetnica na arkadama, a sve uz pomoć i suradnju s institucijama EU, Gradom Zagrebom i Ministarstvom kulture i medija.



Za sufinanciranje prijavljen i projekt konstrukcijske obnove vrijedan 97 milijuna kuna 

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Zagrebački holding - podružnica Gradska groblja prijavila je kompleks mirogojskih arkada i crkvu Krista Kralja za konstrukcijsku obnovu. Procjena vrijednosti projekta konstrukcijske obnove iznosi 97 milijuna kuna uvećano za PDV. Također je pokrenut natječaj za razgradnju tornjeva na crkvi Krista Kralja, kako bi crkva mogla ishoditi uporabnu dozvolu za crkvene obrede i posjetitelje.

U pripremi je i raspisivanje natječaja za projektnu dokumentaciju cjelovite obnove mirogojskih arkada. Projektna dokumentacija obuhvaća detaljan snimak postojećeg stanja, detaljno raspisane konzervatorske elaborate, istražne radove o stanju konstrukcije te idejni, glavni i izvedbeni projekt na temelju čega će se dobiti uvid u konačan iznos troškova i predviđeno trajanje radova na cjelovitoj obnovi kompleksa arkada i crkve Krista Kralja.  



Podsjećamo, nakon potresa u ožujku prošle godine, mirogojske arkade ograđene su iz sigurnosnih razloga te do daljnjeg nije dozvoljen pristup unutar arkada i crkve Krista Kralja.

Kako bi se građanima omogućio pregled oštećenih grobnih mjesta kojima je trenutno zabranjen pristup, na mrežnim stranicama Gradskih groblja postavljena je veza na virtualnu šetnju mirogojskim arkadama.

Također je dostupna poveznica na virtualnu šetnju kroz crkvu Krista kralja koja je, kao i mirogojske arkade, zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije.