Čistoća predstavila promotivni štand nabavljen u sklopu projekta Interventna mjera

25. svibnja 2022. - U sklopu finala natjecanja ZGHACK, koje je održano u nedjelju na Bundeku, podružnica Čistoća predstavila je promotivni štand koji je nabavljen u okviru projekta Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu.

Radi se o specijalnom štandu koji se rastvara i funkcionira kao prostorna cjelina te će se koristiti kako za potrebe javnih događanja u okviru promidžbe Projekta, tako i za potrebe ostalih edukativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša. Opremljen je LCD ekranom, informativnim panelima, stolovima i stolcima, kao i odgovarajućim spremnicima te ima električnu ceradu i led rasvjetu.

Tijekom prezentacije na Bundeku, djelatnici Čistoće informirali su zainteresirane građane o promjenama koje donosi novi sustav gospodarenja otpadom te su kroz praktične primjere prezentirali kako koristiti vrećice i spremnike i odgovarali na sva ostala pitanja vezana uz razdvajanje otpada. Također su animirali i najmlađe posjetitelje koji su se mogli zabaviti crtajući u eko kutku i igrajući društvenu didaktičku igru „Ekodrom“ te uživati u videima „Što bi bilo kad bismo prestali odvajati otpad“ i „Recikliraj i zaradi“.


 

Osamdeset posto vrijednosti štanda sufinancirano sredstvima EU

Valja podsjetiti da je od početka 2018. godine, usporedo s donošenjem Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u gradu Zagrebu, pokrenut niz aktivnosti s ciljem informiranja građana o promjenama koje Odluka donosi.

Do proglašenja pandemije u prvom kvartalu 2020. godine, djelatnici Čistoće održali su niz edukativnih tribina po mjesnim odborima u gradskim četvrtima te na reciklažnim dvorištima. Također su održane brojne radionice na gradskim tržnicama, u trgovačkim centrima i parkovima te u sklopu raznih događanja koje su dobro prihvaćene od strane građana.

Ponukani tim iskustvom, projektni tim nominirao je u sklopu prijave na ograničeni poziv za dostavu projektnih prijedloga za Projekt Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu i ovaj promotivni štand. 

Ukupna vrijednost štanda je 120 tisuća kuna od kojih je 80% sufinancirano iz Kohezijskog fonda, dok ukupni prihvatljivi troškovi Projekta iznose 93,6 milijuna kuna, od kojih se na bespovratna sredstva odnosi 75,7 milijuna kuna. Projekt se provodi u cilju doprinosa unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom kroz smanjenje količina miješanog komunalnog otpada i povećanje stope odvojenog prikupljanja otpadom na području grada Zagreba te doprinosi održivom razvoju i održivosti resursa. Projektom su obuhvaćena ulaganja podružnice Čistoća u vozila i opremu za odvojeno prikupljanje otpada i ulaganja podružnice Zrinjevac u opremu za biootpad, u razdoblju od 2015. do 2022. godine.