Zagrebački sajam nautike posjetilo više od 25 000 ljudi

Na Zagrebačkom velesajmu jučer je završen 21. Zagrebački sajam nautike na kojem je nastupilo 290 domaćih i stranih izlagača iz 27 zemalja, a sajam je razgledalo  više od 25.000 posjetitelja.

Brojni domaći i inozemni izlagači pokazali su plovila raznih vrsta, brodske i izvan brodske motore, opremu za ronjenje, ribolov i jedrenje te odjeću i obuću za nautičare. 

Na sajmu nautike održani su brojni stručni skupovi. Predstavnici Udruge nautičkog sektora pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca utvrdili su da je došlo do zastoja u gradnji marina te da visoki porezi i druga davanja onemogućavaju razvoj nautičkog poslovanja u Hrvatskoj. 
Predstavnici Udruženja pružatelja usluga smještaj na plovilima na svom su skupu zaključili  da je ponuda veća od potražnje do čega je došlo jer se godišnje koncesije nisu brojčano ograničavale.

Na skupu „Nautika u Hrvatskoj pod zastavom EU“ naglašeno je da će nautičari iz zemalja EU bez obzira pod kojom zastavom plovili imati ista prava i obveze kakva imaju naši nautičari, ali će to isto vrijediti i za Hrvatske nautičare kada plove akvatorijima zemalja EU. 
Sastalo se i Udruženje male brodogradnje koje traži ukidanje trošarina, kako bi se ti brodograditelji doveli u ravnopravni položaj s brodograditeljima u EU.

Na skupu o uspješnom poslovanje Hrvatske pomorske industrije i nautičkog turizma, među ostalim, je  naznačeno kako imamo obrazovane stručnjake za razvoj aplikacija softwera za brodove, ali da ipak treba tehnološki unaprijediti domaći hardwer i softwer za mjerno upravljače sustave brodove. 
Nastupila je i najveća svjetska agencija za posredovanje pri prodaji i kupnji rabljenih plovila Boatshed.com Yacht Brokerage Group, a premijerno je predstavljen „Europski motorni brod godine 2012.“Four Winns S215“. 

Od Hrvatskih premijera izloženi su gliseri Atlatic i Big Foot te novi model Reful Premier a objavljena je i prodaja deset brodova Salona 41 za tursko ljetovalište Marmaris. 
Zagrepčanin Nenad Vlahović predstavio je svoju samogradnju kojom je oplovio svijet.

Yacht.POOL nagradio najbolje brodopopravljače i servisereIzvučene su nagrade za posjetitelje 21. međunarodnog sajma nautike koji je od 22. do 26. ovog mjeseca održan na Zagrebačkom velesajmu.
 
Prvu nagradu pneumatski čamac RM 310 Sportline sponzora Ris Marine iz Zagreba dobio je ing.Dražen Sandrić iz Šibenika.
 
Krstarenje za 6 osoba, 7 dana najma jahte Linssen Grand Sturdy 29.9 AC sponzora Cantal Mrine – Linssen Yachts iz Ljubljane dobila je Maja Vuković Prpić iz Rijeke.
 
Sedmodnevni tečaj jedrenja u Jezerima po izboru sponzora Academia Navalis Adriatica iz Opatije, Komplet Hrvatski peljar sjevernog i južnog Jadrana, godišnju preplatu na časopis „More“, Komplet izdanja Biseri Jadrana ( Rovinj, Brijuni, Podmorje, Rab, Vis, Hvar,Brač, Kornati, Zadar, Korčula ), 1300 planova hrvatskog Jadrana, Gustoza đita – Jadranski gurmanski peljar i Najljepša Jadranska sidrišta, sponzora Fabra iz  Zagreba dobila je Larisa Miščenić iz Matulja.
 
Komplet službenih navigacijskih karata, publikacija i knjiga za brod sponzora Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita  i početnički tečaj ronjenja tvrtke Nemo iz Zagreba dobio je Josip Gojak iz Duge Rese.
 
Vršu za Sklapanje sponzora Obrt za proizvodnju trapula iz Poljica i početnički tečaj ronjenja tvrtke Geronimo iz Zagreba dobio je Želimir Žužić iz Sv. Lovreča.
 
Rezultati javnog izvlačenja dobitnika mogu se vidjeti i na web stranicama Zagrebačkog velesajma www.zv.hr/nautika.
Zagrebački sajam nautike ponovno se potvrdio kao najposlovniji nautički sajam u regiji. Unatoč recesiji moglo se primijetiti da nautički turizam raste što se odrazilo i na broju izlagača i posjetitelja. 
 

Podružnica Zagrebački velesajam