Zagrebački holding spreman za doček Pape

Zagrebački holding uspješno je pripremio sve poslove za koje je ovlašten, vezano uz organizaciju posjete Pape Benedikata XVI. kako je dogovoreno s crkvenim i državnim odborom.

- Svi zadaci odrađeni su u skladu s visokim standardima osiguranja za takve događaje, istaknuo je danas na konferenciji za novinare direktor Službe za sigurnost i voditelj Tima za pripremu i organizaciju posjeta Pape Joško Morić.  
 
U pripremama je od ožujka sudjelovalo 11 podružnica i 4 tisuće djelatnika.

- Podružnica Upravljanje sportskim objektima spremna je za prihvat više od 300.000 hodočasnika, na Zagrebačkom velesajmu predviđen je boravak više od 10.000 hodočasnika koji će doći iz svih krajeva zemlje, a ZET je spreman prevesti više od 150.000 hodočasnika, rekao je Morić.

Zrinjevac je zadužen za hortikulturno uređenje te za izradu dva oltara, na Hipodromu i Trgu bana Jelačića za bdijenje s mladima te za cvjetnu instalaciju na Kaptolu, ispred zagrebačke katedrale.

Zagrebparking pripravan je premjestiti parkirana vozila radi sigurnosnih razloga po nalogu policije, i to na poligon u Strojarskoj ulici, kod tvornice Gredelj, na Trgu Francuske Republike i kod tržnice Savice. Radi informacija gdje se nalazi njihovo vozilo, građani se mogu obratiti na telefon 92 ili 192.

- Čistoća je već izvijestila građane na kojim se mjestima neće moći ostavljati otpad i gdje su izmještene košarice za smeće, rekao je Morić.

Na upit koliko će Zagrebački holding financijski sudjelovati u organizaciji događaja, Morić je istaknuo kako dolazak Pape nije komercijalan događaj i Zagrebački holding, kao i sve javne tvrtke, neće tražiti naknadu za izgubljenu dobit. Konačni troškovi znat će se nakon posjeta Pape te će prethodno biti predočeni Upravi. No, trenutno okvirna procjena troškova iznosi oko milijun kuna.
 
Izvršni direktor za promet ZET-a, Ivan Miličević, najavio je posebnu regulaciju javnoga gradskog prijevoza, napominjući da će tramvajski promet preko Trga bana Jelačića, zbog molitvenog bdijenja s mladima, u subotu od osam do 23 sata biti preusmjeren preko Glavnog kolodvora i Ulicom grada Vukovara.

- Autobusni terminal Kaptol od subote u osam sati do nedjelje u 21 sat bit će premješten na autobusni terminal Kvaternikov trg. Noćne linije sa subote na nedjelju vozit će svakih 15 minuta i bit će pojačane prema Novom Zagrebu, Velikoj Gorici i Zaprešiću, rekao je Miličević.

Za detaljnije informacije o organizaciji gradskog prometa građani će se moći obratiti kontakt centru, od subote u osam sati do nedjelje u 21 sat, na besplatan telefon 0800 200 060.