Uspješno završena četiri sajma na Zagrebačkom velesajmu

Na Zagrebačkom velesajmu proteklog vikenda završila su četiri specijalizirana međunarodna sajma – 36. sajam građenja i opremanja - Graditeljstvo, 21. sajam alatnih strojeva i alata - Biam, 24. sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite - Zavarivanje  i 54. sajam Obrtništva.

Tijekom četverodnevnog sajmovanja, na 12.500 četvornih metara izložbenog prostora, svoje proizvode i usluge predstavilo je 317 izlagača iz 25 zemalja.

U sklopu sajmova organizirani su stručni skupovi, prezentacije noviteta i savjetovanja o normama, uvjetima međunarodne trgovine i mogućnostima korištenja sredstava iz različitih fondova koji su namijenjeni tim granama djelatnosti.

Jedan od najznačajnijih skupova bio je tradicionalni Obrtnički forum, na kojem je predstavljen program poticanja malog i srednjeg poduzetništva, a govorilo se i o brojnim problemima koji sve više pritišću obrtništvo. To se najbolje razaznaje iz podatka da je broj zaposlenih u obrtništvu sa 118 tisuća pao na 105 tisuća zaposlenih.
Sajam Obrtništva po prvi puta, nakon dugo godina, bio je redizajniran. Izlagači nisu bili svrstani po pripadnosti županijskim obrtničkim komorama nego po djelatnostima.

Velik broj sudionika okupio je tradicionalni 4. međunarodni skup o trgovini, koji je ove godine bio posvećen temama o suradnji velikih i malih trgovaca te o utjecaju zakonske regulative na trgovinu.

Po ocjeni izlagača i posjetitelja veliki uspjeh doživjeli su sajmovi Biam i Zavarivanje. Predstavljeni su brojni noviteti i dostignuća u toj gospodarskoj grani, a na tim sajmovima čuli smo i najbolje objašnjenje čemu služe sajmovi uopće.
- Sve to mogu vidjeti na internetu, ali tek na sajmu, prilikom demonstracije, vidio sam kako taj stroj djeluje u stvarnosti, a ne virtualno, pojasnio je jedan od posjetitelja.
Ista konstatacija vrijedi i za Biam - međunarodni sajam alatnih strojeva i alata.

Sajmove je posjetilo 130 gospodarstvenika iz Republike Srbije. Posjet je uslijedio nakon što je u ožujku  ove godine održana prezentacija  ovogodišnjeg programa sajmova u tamošnjoj Privrednoj komori. Uz njih sajmove su posjetili novinari iz RS i BIH.
Unatoč svim nedaćama kroz koje prolazi gospodarstvo, održani sajmovi najavljuju ipak bolje dane i za gospodarstvo i za sajmovanje.
 
 

Podružnica Zagrebački velesajam