Ugovor o najmu tramvaja financijski najpovoljnija opcija za Holding

Prodaja i povratni najam 44 niskopodna tramvaja vrijednosti 532 milijuna kuna (bez PDV-a), čime bi se otkupila 214 autobusa za potrebe javnog gradskog prijevoza, koji su trenutno u operativnom najmu, bile su teme današnje emisije Radio Sljemena "Pod satom". Gost emisije bila je direktorica Službe za financije Zagrebačkog holdinga Mirka Jozić.

Istaknula je kako je nedavno raspisano javno nadmetanje za prodaju i povratni najam tramvaja  jedna od mjera iz Programa financijskog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga koja bi trebala utjecati na poboljšanje likvidnosti i smanjenje troškova.

-Sredstvima od prodaje tramvaja platio bi se i dio održavanja autobusa do 2017. godine i refinancirao trenutni dug po operativnom najmu tih autobusa. Radi visokih mjesečnih rata i skupih usluga koje su uključene u rate, Holding je dvije godine pregovarao s leasing kućama o reprogramiranju postojećih ugovora. Prema procjeni, Holding bi smanjio rate leasinga za oko 50%, svih 214 autobusa bilo bi u vlasništvu Holdinga, dok bi  se 44 tramvaja koristila putem financijskog najma te bi po isteku ugovora također ušla u vlasništvo Holdinga. Ovo je za Zagrebački holding financijski najpovoljnija opcija kojom bi se ujedno smanjio minus u ZET-ovu proračunu. Jedan od razloga tog minusa su i nedostana sredstva za subvencioniranje javnog gradskog prometa iz gradskog proračuna. Vjerujem da ćemo dobiti suglasnost Grada Zagreba koji bi taj prijedlog trebao poslati na Gradsku skupštinu Grada Zagreba- rekla je Mirka Jozić.

 
Vezana vijest