U dva dana čistilo se 101.100 m2 pješačkih površina

Tijekom protekle noći i danas svi raspoloživi kapaciteti Zimske službe te podružnica  Zrinjevac, Zagrebparking i Čistoće bili su u funkciji  uklanjanja snijega  s  gradskih prometnica, šetnica, parkova, tramvajskih stajališta i ostalih mjesta u gradu. Prema izvješćima DHMZ-a najviše snijega  očekuje se sutra i u četvrtak, pa će, prema riječima voditelja podružnice Zagrebačke ceste Alena Gospočića, Zimska služba do daljnjega biti aktivna puna 24 sata.

Radna bilanca nadležnih službi noćas i tijekom današnjeg dana bilježi rekordne brojke:

-Svih 210 ekipa Zimske službe, raspoređenih u 12 baza  čistilo oko 2500 kilometara prometnica. Potrošeno je otprilike 3500 tona u 1500 tona sipine (kamenog agregata). Oko 50 radnika čisti raskrižja, mostove, nasipe, vijadukte, prilaze bolnicama, školama, dječjim vrtićima, uklanja snježne otoke po križanjima. Sutra i prekosutra očekujemo  veliki snijeg, a građani  se mogu javiti na brojeve telefona Zimske službe01/6422-227 i 6422-228 - rekao je Alen Gospočić.

Podružnica Čistoća je u tri smjene, uz redovite poslove, rasporedila stotine svojih djelatnika. I dalje se čiste i posipavaju solju i sipinom pješačke zone  ukupne površine 101.100 četvornih metara,  javne stube na 190 lokacija, pješački hodnici i stube na 69 lokacija, a na određene se lokacije radi dostava soli u sanduke.

Također, i djelatnici Zagrebparkinga u tri smjene rade na uklanjanju snijega kako bi se parkirališna mjesta u gradu Zagrebu što brže dovela u red. Prioriteti su parkirališna mjesta ispred bolnica i domova zdravlja, a zatim slijede škole i vrtići, te parkirna mjesta ispred tržnica, Gradskog poglavarstva i Općinskog građanskog suda. Osim javnih parkirališta, timovi Zimske službe podružnice Zagrebparking omogućuju prohodnost i pristupačnost javnim garažama. Zbog novonastale situacije svi djelatnici podružnice, koji su zdravstveno sposobni, uključujući i rukovodeću strukturu,  sudjeluju u uklanjanju snijega.

Od redovitih 250 djelatnika Zagrebparkinga, koji su na raspolaganju Zimskoj službi,  zbog izvanredne situacije njih 80 je cijeli dan u pripravnosti. Od tehničkih sredstava koristi se 10 malih traktorskih vozila sa priključenim ralicama i rasipačima soli. Ostali djelatnici u svom radu na uklanjanju snijega koriste lopate, razbijače leda, te očišćene površine potom ručno sole.

Na čišćenju parkova, šetnica te  tramvajskih stajališta  radi  podružnica Zrinjevac. U koordiniranom radu s ostalim podružnicama čiste se pješačke zone te  tramvajska stajališta.

Podružnica Tržnice Zagreb je sa svojim djelatnicima organizirala čišćenje snijega na svim tržnicama u Gradu Zagrebu kojim upravlja. Sve su tržnice očišćene i prohodne, pa građani slobodno mogu posjetiti tržnicu u  svom kvartu.

Svi tehnički i ljudski resursi Zagrebačkog holdinga uključeni su u otklanjanju snježnih nanosa i  što bržeg uspostavljanja prometnih i komunalnih funkcija u gradu Zagrebu.