U digitalnom katastru registrirane sve biljke i zelene površine

Čak 114 hektara zelenih površina, 96 kilometara živice, 64.000 kvadratnih metara cvjetnjaka te oko 70.200 komada ruža u gradu Zagrebu, samo je dio impresivnog popisa gradskog zelenila o kojem se svakodnevno brine podružnica Zrinjevac. Te je podatke  u današnjoj emisiji Radio Sljemena „Zagrebački razgovori „ iznio voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan, te ujedno odgovorio na uistinu brojne upite građana o radovima i stanju na zelenim površinama u gradu.

-Pratimo želje i mišljenja naših sugrađana i drago mi je što se nivo uređenosti gradskih zelenih površina kontinuirano podiže. Ljepota uređenosti proizlazi i iz vrijednih ruku naših djelatnica i djelatnika koje velik dio poslova, poput sadnje cvijeća, obavljaju ručno, bez ikakve mehanizacije- rekao jeIgor Toljan.

Spomenuo je i osuvremenjivanje  digitalnog katastra u kojem su popisana sva  stabala, travnjaci, grmlja, staze, živice, cvjetnjaci, urbane opreme i igrališta na području grada. Tako se za svaku biljku mogu vidjeti podaci o broju, njezin latinski naziv, kratki opis i ostalo.

Za predstojeće blagdane vrijedni radnici podružnice, osim redovitog održavanja gradskog zelenila, postavili su i božićna drvca u 17 gradskih četvrti te na Trg bana Jelačića, Markov trg, Kvaternikov trg , Bundek te još nekoliko lokacija.

-Važno je naglasiti da drvca, koja naša podružnica postavlja po gradu, dolaze iz dvorišta i zelenih površina u vlasništvu naših sugrađana. Naime, građani uvijek imaju stare jele ili smreke koje žele ukloniti te ih mi preuzimamo i uljepšavamo grad za božićne blagdane. Dakle, nema nenamjenskog uništavanja prirode i rezanja stabala po šumama. Tako je ovogodišnje božićno drvce na središnjem zagrebačkom trgu stiglo iz jednog dvorišta u okolici Bjelovara na poziv tamošnjem građanina- objasnio je voditelj podružnice Zrinjevac.

Dodao je kako Zrinjevac, među ostalim, redovito brine o uklanjanju otpalog lišća s ulica koje prevozi u kompostane, održavanju dječjih igrališta te urbane opreme, poput klupa i ostaloga.