Topljenje snijega neće preopteretiti odvodnju

O stabilnosti sustava odvodnje, stanju vodoopskrbnih cijevi u razdobljima velikih temperaturnih promjena, vodomjerima u svakom kućanstvu te obračunu naplate vode u današnjoj emisiji Radio Sljemena govorili su Ranko Gregorin, direktor Sektora odvodnje te Kristijan Iličić, direktor Sektora vodoopskrbe u podružnici Vodoopskrba i odvodnja.

-Topljenje snijega  neće uzrokovati začepljenja u odvodnji. Obzirom da se velike količine snijega nalaze na zemlji, neće se sav snijeg slijevati u gradske odvodne kanale. U Odvodnji radim punih dvadeset godina i moram priznati da u tom periodu nije zabilježen niti jedan slučaj problema u odvodnom sustavu uzrokovan snijegom. Kad se sav snijeg otopi, u proljeće svakako na red dolazi redovito čišćenje odvoda od sipine, lišća i ostale nečistoće- rekao je Ranko Gregurin.

Iako su Interventne službe Vodoopskrbe ove zime imale posla zbog puknuća vodovodnih cijevi, direktor Sektora vodoopskrbe Kristijan Iličić naglasio je kako nije riječ o alarmantnim brojkama.

-Nije bilo puknuća velikih magistralnim cijevi, već je većina intervencija bila zbog kvarova u kućanstvima ili na vodomjerima. Osim toga, treba naglasiti da do puknuća cijevi više dolazi u razdobljima promjena temperatura, odnosno kod prijelaza iz velikih hladnoća u toplije razdoblje. Niske temperature zapravo ne mogu puno naštetiti vodoopskrbnim cijevima jer su položene na takvu dubinu na kojoj ne bi trebalo biti smrzavanja- rekao je Kristijan Iličić.

U emisiju su se javljali brojni građani koji su se interesirali o mogućnosti i proceduri uvođenja  vodomjera u pojedino kućanstvo.

-Sve zgrade izgrađene prije 2000. godine imaju zajedničke vodomjere, no ukoliko se stanari tako dogovore, svako kućanstvo može uvesti zasebni vodomjer. Taj problem nemaju u zgradama s datumom izgradnje nakon 2000. jer su se tada trebali početi ugrađivati vodomjeri u svaki stan- objasnio je Iličić.

O Vladinom prijedlogu novog poreznog Zakona,  prema kojem bi se uvela manja porezna stopa za isporuku vode, te potencijalno novom obračunu naplate isporučene vode, Iličić je rekao kako ga za sada ne može komentirati jer nema službene podatke.