Svečano otvorenje sajmova na Zagrebačkom velesajmu

Uz bogati folklorni program pred prepunom dvoranom u Paviljonu 9 danas je na Zagrebačkom velesajmu predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović, otvorio četiri sajma koji se održavaju u terminu nekadašnjeg Jesenskog sajma ZV-a.- Sajam županija, Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Mystic - Zagreb yoga fest i Kolektivne izložbe stranih zemalja.
 
Na svečanosti otvorenja bili su predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Ivo Čović, voditelj podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević, potpredsjednik Vlade  i ministar regionalnog razvoja  i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić - Vukičević, brojni gospodarstvenici, predstavnici svih hrvatskih županija te članovi diplomatskog kora.
 
Na sajmovima  izlaže oko 600 izlagača iz 16 zemalja svijeta i Hrvatske.

Inspiraciju za svoj govor Predsjednik Josipović dobio je iz nastupa Nacionalnog folklornog ansambla Lado, koji je prethodio njegovu govoru, a u kojem je sjajnom koreografijom i izvedbom predstavio pjesme i plesove iz svih krajeva Hrvatske.

- Ovi sajmovi i ovaj nastup ansambla Lado su pokazatelj gdje je Hrvatska i trebaju nam biti putokaz kako Hrvatska treba raditi i ponašati se. Tko misli da je lako pjevati i plesati jako se vara. Iza svega toga stoji sjajna koreografija, mukotrpan i naporan rad, a potom i vrhunska izvedba. Naš koreograf je Hrvatska vlada. Njena je dužnost da stvori koreografiju za sve nas da uz naporan rad osiguramo napredak i boljitak za sve naše građane. Osjećam da se koreografija polako stvara, a kako radi Lado moramo i mi svi raditi pa ćemo na kraju imati ovako sjajan nastup s osmjesima na licima baš kao što ih imaju članovi Lada, poručio je Josipović.
Ocijenio je da se osjeća i veća živost na recentnim sajmovima, što opet govori da je aktualni menadžment ZV-a uložio velike napore, a ti su napori dali i vidljiv napredak u zanimanju izlagača i posjetitelja za ono što se na Velesajmu događa. To je pokazatelj da i  naše gospodarstvo ima što pokazati i ponuditi tržištu i poslovnim partnerima- ustvrdio je.

Cijela Hrvatska na jednom mjestu

Pozdravljajući uzvanike, direktor Zagrebačkog velesajma, Milan Trbojević, posebno je predstavio novu sajamsku priredbu - Sajam županija. Novi projekt ZV-a zasigurno će zaživjeti i postati tradicija koja će svake godine okupljati cijelu Hrvatsku na jednom mjestu.
 
Potpredsjednik Vlade RH-a, ministar Branko Grčić, poželio je svim izlagačima dobre poslovne rezultate i uspješan nastup.     
 
-Prema najnovijim podacima malo poduzetništvo u Hrvatskoj ostvarilo je poslovni rast u ovoj godini, što je svakako dobar pokazatelj ekonomskih kretanja. Otvorenje ova četiri sajma s velikim brojem izlagača u ovim kriznim vremenima također je dobar znak i velik uspjeh- rekao je Branko Grčić.

U ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, nazočne je pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević, obećavši da će Zagreb, kao i tijekom bogate prošlosti sajmovanja, biti širom otvoren za sve posjetitelje i goste.
 
Nakon otvorenja sajmova predsjednik Josipović sa suradnicima je obišao sajmove.
 
Osnove koncepcije ovogodišnjeg novog sajma (Sajma županija)sadržane su u nastojanju da se u godini koja prethodi ulasku Republike Hrvatske u Europsku Uniju, u isto vrijeme, na jednom mjestu, na Zagrebačkom velesajmu, predstave sve županije kako bi se domaćoj i stranoj javnosti prezentirala cjelovitost gospodarskog i kulturnog identiteta, stimulirali poslovni procesi značajni za daljnji gospodarski razvoj te prepoznala ukupnost autohtonih vrijednosti kulturne baštine kao neprocjenjiv nacionalni kapital.
 

 FOTOGALERIJA