Smanjenje i recikiranje otpada rješenje za Jakuševec

Odluku od zbrinjavanju otpada treba donijeti Grad Zagreb i vjerujem da ćemo do 2013. ili 2014. godine sigurno naći adekvatno rješenje za Jakuševec- izjavio je Zlatko Milanović, voditelj podružnice ZGOS u današnjoj emisiji Radio Sljemena "Zagrebački razgovori".

Prema njegovim riječima problem neugodnog mirisa koji se širi s odlagališta Prudinec na Jakuševcu može se riješiti sustavnim smanjivanjem otpada, recikliranjem te njegovom obradom prije odlaganja.

-Mora se ipak naglasiti da je sanacija Jakuševca napravljena te da je broj požara, pogotovo u ljetnim mjesecima u znatnoj mjeri smanjen. S druge strane, svjestan sam da su ljudi koji žive u blizini odlagališta Prudinec s pravom nezadovoljni jer i dalje postoji problem neugodnih mirisa. U zajedničkoj koordinaciji s Gradom vjerujem da ćemo naći najbolje rješenje za naše sugrađane- rekao je Zlatko Milanović, naglasivši kako ovlaštene institucije redovito rade monitoring vode i zraka oko odlagališta te da rezultati pokazuju da nema negativnog prekoračenja vrijednosti.

U emisiju se uživo s Jakuševca javilo nekoliko lokalnih stanovnika, izrazivši negodovanje zbog smrada iz kompostane te želju da se problem odlagališta otpada na Jakuševcu što prije riješi. Predsjednik Udruge za zaštitu okoline Jakuševec Ratko Bedeković istaknuo je kako je taj kvart nekoć bio čist i okupan zelenilom pa je poslao apel Gradu Zagrebu i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode da što prije pronađu najbolje rješenje za zbrinjavanje otpada u Zagrebu.