Smanjena sadnja alergenog bilja u gradu

Zamjenskom sadnjom drveća i bilja u gradu pokušavamo smanjiti količinu alergena u zraku koja u proljeće počinje smetati jednom dijelu građana. Umjesto alergenih biljaka sade se biljke s peludi kaja ne izaziva neugodne alergijske reakcije. Rekao je to Igor Toljan, voditelj podružnice Zrinjevac u današnjoj emisiji Radio Sljemena "Zagrebački razgovori", koja se emitirala sa sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

Projeće je vrijeme u godini  kada, ističe Toljan, djelatnici Zrinjevca imaju pune ruke posla oko sadnje zelenila, uređenja parkova i zelenih površina te pripreme za najveću vrtlarsku manifestaciju u godini Floraart na Bundeku.

-S tradicijom od 120 godina u gradskoj vrtlariji Zrinjevac je, posebno u posljednjih deset godina, podigao nivo održavanja gradskog zelenila kao i površina dječjih vrtića. Sigurnost vrtića je znatno bolja nego prije, a svaki vrtić je propisno ograđen te je ispod dječjih sprava, na većini njih, postavljena antitraumatska podloga. U proljeće ima dosta posla oko održavanja i zato što svaka zima ostavi traga na zelenilu. Ove se zime, koja je bila prilično oštra, koristilo dosta soli pa je došlo do nekih oštećenja koje obnavljamo. No, važno je istaknuti da nam velik problem predstavljaju oni sugrađanii koji , ponajviše u noćnim satima, rade nered na zelenim površinama te znaju načiniti znatnu štetu- naglasio je voditelj podružnice Zrinjevac.

Napomenuo je, također, kako se u posljednjih nekoliko godina u gradu nastanilo dosta vrana koje stvaraju velike probleme sugrađanima, posebno zbog prljavštine i buke. Stoga je uputio apel građanima da vranama ne bacaju stari kruh jer ih na taj način samo zadržavaju u gradu, a Zrinjevac već radi na dislociranju ovih ptica s gradskih krošnji.

U emisiju se javilo usitinu puno slušatelja, od kojih su neki pohvalili rad djelatnika Zrinjevca, a neki su dali korisne savjete o stanju pojedinih biljaka i raslinja u gradu, moleći voditelja podružnice Zrinjevac Igora Toljana da riješi neke od problema.