Sajam županija- novi sajam na Zagrebačkom velesajmu

Sajam županija, nova je sajamska manifestacija koja će svoja vrata prvi puta otvoriti na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. rujna, a organiziraju ga Zagrebački velesajam i Hrvatska zajednica županija.

Na današnjem briefingu za novinare sajam su predstavili Milan Trbojević, voditelj podružnice Zagrebački velesajam, Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Aleksandar Kovačević, producent projekta Svi zaJedno- Hrvatsko Naj, Vesna Cvitanović, direktorica sektora za sajmove na Zagrebačkom velesajmu te Jelena Nenadić Račan, voditeljica stručno popratnih aktivnosti.

 -Cilj koji ostvarujemo je objediniti hrvatske potencijale kroz nastup županija, predstaviti ukupni gospodarsko- poslovni kapital i kulturnu baštinu Republike Hrvatske. Održavanje sajma u rujnu povezujemo  s  početkom nove  poslovne  godine  i  uvjereni smo da će biti snažan poticaj  svim subjektima u svima nam teškom recesijskom  periodu. Ovaj sajam je medij kojim se ističe i otvaranje prema EU kroz šire osviještenu nacionalnu politiku razvitka poduzetništva i obrtništva, poljoprivrede i turizma- rekao je u uvodnoj riječi Milan Trbojević.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić istaknuo je kako sajam ima izniman gospodarski potencijal koji je ujedno i dobra prilika da se sve županije sastanu na jednom mjestu te da s relevantnim institucijama rasprave o problemima s kojima se svaka županija suočava.

Zagrebački velesajam je pod jednakim uvjetima za izlaganje i prezentiranje (bez naknade) omogućio da u ovom projektu sudjeluje svih 20 županija. Koncepcija Sajma županija RH temeljena je na prezentaciji svih 20 hrvatskih županija na jednom mjestu, a u cilju predstavljanja ukupnog gospodarsko- poslovnog kapitala i kulturne baštine Republike Hrvatske kako domaćoj tako i stranoj javnosti.

Prezentacija kulturno- turističkih potencijala

Sajam županija sadržajno obuhvaća sljedeće segmente: gospodarsko -  poslovna prezentacija:  kako županija  prepoznaje  gospodarske subjekte koji vuku naprijed  i koje podržava za daljnji razvitak ukupnih efekata  na području svoje samouprave; prezentacija kulturno- turističkih potencijala  što je  jedinstvena vrijednost  koja uključuje bogatu  hrvatsku nematerijalnu baštinu i susret svih župana sa predstavnicima vlasti -  po prvi puta!

Predviđeno je da će se raspraviti aktualne teme značajne za obavljanje upravnih i javnih funkcija županija u povezanosti s financijskim mogućnostima (prijedlozi rješenja kojima se poboljšava zakonska regulativa ) te ruralni i regionalni razvoj Hrvatske (sinergija programa i financiranja).

Susret će se održati 19. 9. 2012. g. u 13.00 sati u dvorani Klub izlagača, a po završetku susreta očekuju se i izjave za javnost sudionika.
Sajam  županija čini i projekt SVI zaJEDNO  - HRVATSKO NAJ:
Prezentacija  hrvatske nematerijalne baštine iz svih 20 županija kroz glazbeno-scenske, plesne, etno modne i sportske programe, tradicijske zanate i običaje, ponudu suvenira.

Program sadrži  najatraktivnije  turističke  manifestacije iz različitih županija ( „Utrke tovara“ , „Olimpijada starih športova“, „Kaj su jeli naši stari, “Rapska fijera“, „Šokačko sijelo“, „Saljske užance“ “U posjeti starim vremenima” itd.)

Program prate i Nagradne igre, natjecanja i radionice  za posjetitelje, Nagradni kviz –„ETNO ZGODITAK“ i „LIJEPA NAŠA“- Natjecanje osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Kako je rekao g. Kovačević, - Sajam županija sa projektom Svi zaJedno-Hrvatsko Naj označava duh zajedništva kojem trebamo svi stremiti.

Ovaj program ocijenjen je edukativnim i podržan od Ministarstva obrazovanja. Pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo  regionalnog razvoja  i  fondova  EU i Ministarstvo poduzetništva  i obrta.


Podružnica Zagrebački velesajam