Razgovori o poslovanju slobodnih zona u Češkoj

Predstavnici podružnice Robni terminali i Udruge „Hrvatske slobodne zone“ od 19. do 24. studenog boravili su na studijskom putovanju u Češkoj Republici na kojem su carinski stručnjaci obiju zemalja razmijeniti iskustava o položaju i upravljanju slobodnim zonama. Češki domaćini govorili su o prilagodbama, koje su morale proći  češke slobodne/carinske zone,  nakon pristupanja u članstvo EU, prvenstveno s osnove carinskog i poreznog nadzora samih korisnika zona.
 
Službeni prijam hrvatske delegacije organiziran je 20. studenog u Ministarstvu trgovine i industrije Češke Republike, gdje su pozdravne govore održali direktor predstavništva Češke državne agencije za promicanje trgovine u Republici Hrvatskoj gospodin Vindiš, direktor vanjskoekonomskih odnosa pri Ministarstvu trgovine i industrije ČR gospodin Pospišil te voditelj carinskog odjela pri Carinskoj upravi Češke Republike gospodin Ille.
 
Istaknuti su poslovično dobri bilateralni odnosi dviju zemalja te veliki potencijali za daljnji napredak na području trgovinsko- ekonomskog poslovanja (robna razmjena i uslužne djelatnosti. Obzirom da Češka, osim međunarodnih zračnih luka nema vanjskih granica prema trećim zemljama, a prioritetne zemlje izvoza su zemlje Azije, Afrike, i Latinske Amerike, pokazala je interes za plasman svojih roba preko hrvatskih morskih luka (Rijeka, Split, Ploče).
 
Nakon upoznavanja svih mogućnosti poslovanja slobodnih zona u EU, gdje su u nacionalnom zakonodavstvu maksimalno iskorištene sve opcije koje dozvoljavaju relevantni EU propisi, može se očekivati da će slobodne zone u Hrvatskoj nastaviti profitabilno poslovati i nakon pristupanja EU.
 
Putovanje je organizirano pod pokroviteljstvom Udruge Hrvatske slobodne zone te  u suradnji s Češkom državnom agencijom za promicanje trgovine (CzechTrade) i Veleposlanstvom Republike Češke u Hrvatskoj.
 
 

Podružnica Robni terminali