Projekt impulsnih vodomjera za svako kućanstvo

Impulsni vodomjeri u svakom kućanstvu, novi je projekt podružnice Vodoopskrba i odvodnja, koji će uskoro biti predstavljen javnosti. Riječ je o vodomjerima koji bi radili na principu bežičnog očitanja i prijenosa informacija o potrošnji vode u svakom pojedinom stanu, a mogli bi ga po povoljnijoj cijeni ugraditi građani koji stanuju u zgradama ili kućama izgrađenim prije 2000. godine, do kada su se gradili zajednički vodomjeri. Vodomjer bi bio u stanu, a slao bi očitanje u tzv. koncentrat u zgradi iz kojeg bi se pak podaci slali u mjesta za očitanja u Vodoopskrbi. Time bi svako kućanstvo plaćalo onoliko koliko potroši. Najavio je to voditelj podružnice Vodoopskrba i odvodnja Davor Poljak u današnjoj emisiji Grad pleše na Radiju 101.

Prema njegovim riječima u podružnici se već neko vrijeme radi na nekoliko velikih projekata i planova, od kojih je jedan od važnijih izgradnja novih vodoopskrbnih objekata iz EBRD-ovog kredita vrijednog 60 milijuna Eura. Dio je već utrošen na nove objekte VIO-a, a preostali dio sredstava će se najvećim dijelom uložiti u ovoj godini.

-Izradili smo i nekoliko važnih planova; plan 98, plan 3000, te plan 200. Planom 98 napravljena je zapravo višegodišnja projekcija razvoja vodoopskrbnih priključaka na području grada, kojom bi se do 2025. godine 98 posto građana Zagreba priključio na mrežu vodoopskrbe i odvodnje. Plan 3000 značajan je za dovođenje u red svih priključaka koji nisu legalni. U planu za ovu godinu je regulirati 3000 priključaka, a ukoliko vidimo da je potrebno promijeniti dinamiku za sljedeću ćemo godinu postaviti cilj od 5000 priključaka. Time bi se problem ilegalnih priključaka na vodu sustavno i efikasno smanjivao. Za usporedbu recimo da smo do sada godišnje sređivali  600 do 700 priključaka pa ovaj plan dovoljno govori o našim mjerama za povećanje produktivnosti i smanjenje troškova. Sljedeći plan je plan 200 koji ima za cilj smanjenje noćne potrošnje vode za 200 litara u sekundi, čime bismo detektirali puknuća cijevi i istjecanje vode te dugoročno smanjili gubitak vode u cijevima koji godišnje iznosi 20 do 25 posto- rekao je Davor Poljak, ponovivši kako je nedavnom korekcijom cijena povećana naknada za razvoj, namijenjena obnovi vodoopskrbne infrastrukture te je, zbog usklađivanja s novom zakonskom regulativom, uveden fiksni dio cijene u iznosu od nešto više od 18 kuna.