Prezentacija sajmova Zagrebačkog velesajma u Sarajevu

Delegacija Zagrebačkog velesajma danas je održala prezentaciju sajmova Zagrebačkog velesajma u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine koju je predvodio voditelj podružnice Milan Trbojević sa suradnicima, Vesnom Cvitanović, direktoricom sektora za sajmove, Nadom Banek, voditeljicom sajma Ambienta i Obrtništvo, i Ružicom Matić, voditeljicom projekta.

Zagrebački velesajam ugostio je Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, dok je na prezetaciji bila prisutna Maja Foretić Pečnik, zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u BiH te Aldo Rapa, predsjednik Privredne komore Federalne BiH.

Milan Trbojević, sa svojim suradnicima predstavio je 23 sajma koja se održavaju ove godine na Zagrebačkom velesajmu.

Prezentaciju su pratili gospodarstvenici iz drvnog sektora, proizvođači vina i prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, građevinari i obrtnici. Bosansko-hercegovačkim poduzetnicima najzanimljiviji sajam je Ambijenta, a kako je naglasio predsjednik BIH Komore Bruno Bojić, Hrvatska će ulaskom u Europsku Uniju njima postati još zanimljivija jer će na taj način njihovi poduzetnici imati priliku direktnog plasmana proizvoda na ogromno tržište EU.

- Hrvatska je nama najznačajniji vanjskotrgovinski partner. Svi se boje ulaska u EU zbog CEFTE, ali ja smatram da je to pozitivno i da se naše gospodarstvo treba okrenuti tom tržištu. Ovaj sastanak je prilika da plasiramo svoje proizvode preko izlaganja na Zagrebačkom velesajmu – rekao je Bojić.

Kako bi privukli što veći broj izlagača iz susjedstva, Velesajam će BiH izlagačima dati i popust na cijenu zakupa koja je sada 60 eura po metru kvadratnom, ovisno naravno o broju poduzetnika koji će izlagati u Zagrebu.

- Od 2000. do danas u zagrebu je bilo 390 izlagača iz BiH koji su zakupili gotovo 16 tisuća kvadratnih metara prostora. Najviše je BiH izlagača sudjelovalo na Ambijenti, čak 25 posto, a zatim i na Sajmu graditeljstva, 23 posto. Nama je cilj privući što veći broj izlagača i spremni smo se materijalno odreći svega što možemo – poručio je Trbojević.
 
Prijašnji posjet delegacije Beogradu bio je jako uspješan i njihova Privredna komora ove godine po prvi put sudjeluje na Sajmu obrtništva u Zagrebu te također u drugoj polovici travnja, u posjet Zagrebačkom velesajmu dolazi stotinjak privrednika iz Srbije.


 
Zagrebački velesajam