Predstavljena tri nova sajamska projekta Zagrebačkog velesajmaSAJAM ŽUPANIJA


SAJAM ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE


MYSTIC – ZAGREB YOGA FEST


KOLEKTIVNE IZLOŽBE STRANIH ZEMALJA
19. – 23. 09. 2012.

Na upravo završenoj konferenciji za medije, danas, u ponedjeljak, 17. 09. 2012. na Zagrebačkom velesajmu, predstavljena su tri nova sajamska projekta; SAJAM ŽUPANIJA, SAJAM ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE, I ZAGREB YOGA FEST koji se održava u okviru sajma MYSTIC. Održat će se i tradicionalni sajamski projekt Kolektivne izložbe stranih zemalja.

Na sajmovima će se ukupno okupiti 607 izlagača iz 18 zemalja na 26.000 m2 zatvorenog i otvorenog izložbeno-programskog prostora.
Zemlje: Poljska, Indonezija, BiH, Ukrajina, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Srbija, Pakistan, Austrija, Češka, Finska, Indija,  Italija, Kina, Švedska, Turska i Hrvatska 
 
SAJAM ŽUPANIJA novi je sajamski projekt Zagrebačkog velesajma.

Polazne osnove koncepcije sadržane su u nastojanju da se u godini koja prethodi ulasku Republike Hrvatske u Europsku Uniju, u isto vrijeme, na jednom mjestu, na Zagrebačkom velesajmu, predstave sve županije kako bi se domaćoj i stranoj javnosti prezentirala cjelovitost gospodarskog i kulturnog identiteta, stimulirali poslovni procesi značajni za daljnji gospodarski razvoj te prepoznala ukupnost autohtonih vrijednosti kulturne baštine kao neprocjenjiv nacionalni kapital.

Zagrebački velesajam je omogućio svakoj županiji mogućnost da pod jednakim uvjetima predstavi svu specifičnost i kvalitetu županijske gospodarske i kulturno–turističke  ponude.

Pokroviteljstvo ovog sajamskog događaja potvrdili su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Sajam županija organiziran je u suradnji sa Hrvatskom zajednicom županija kao suorganizatorom koja je prepoznala nacionalni značaj ovog sajamskog projekta te aktivno sudjelovala na osmišljavanju i animaciji svih sudionika ove manifestacije.

Sajam županija podržala je i HGK projektom Vrijedne ruke i Kupujmo hrvatsko.

Na Zagrebačkom velesajmu, u paviljonu 8a županije predstavljaju proizvode i usluge svojih gospodarskih subjekata za koje su ocijenili da su potencijali županijskog ekonomskog razvoja. U ovom prostoru sudjeluje više od 250 izlagača, poduzetnika, obrtnika, turističkih zajednica, OPG i drugih gospodarskih subjekata.

Paviljon 9 namijenjen je odvijanju bogatog programa na pozornici - kroz tradicionalne plesove, glazbu, pjesme posjetitelji će moći doživjeti svekoliko bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine, posebice nematerijalne ili žive baštine, koje je čuvano  i prenošeno tijekom mnogih stoljeća zahvaljujući brojnim generacijama, pojedincima, društvima za prenošenje tradicije, brojnim muzejima, znanstvenicima, napose enolozima i institucijama.

U ovom paviljonu na standardno uređenim izložbenim površinama svaka županija predstavit će i svoje tradicionalne obrte. Posjetitelji će moći sudjelovati  u  radionicama  tradicionalnih obrta kao i  u demonstraciji njihove izrade.

Programski dio koji nosi naziv SVI zaJEDNO – HRVATSKO NAJ okupit će više od 2.000 izvođača iz cijele Hrvatske!

Polazeći od činjenice da je 12 nematerijalnih dobara uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske baštine  i da se, prema tome,  Republika  Hrvatsku svrstava na 1. mjesto u Europi i na 3. mjesto u svijetu,  Sajam županija je za posjetitelje i atraktivno edukativno mjesto na kojem se tijekom trajanja sajma nudi jedinstvena prigoda upoznavanja hrvatske nematerijalne baštine, turistička ponuda županija i gdje se može doživjeti dio atmosfere najatraktivnijih turističkih manifestacija: Picokijada, Kaj su jeli naši stari iz Vrbovca, Bučijada iz Ivanić grada, Sretno Selce iz Crikveničkog kraja, Zvončari i karneval iz Rijeke, Plodovi gorja, Saljske užance te doživjeti Renesansni festival iz Koprivnice, Podravske motivi i mnoge druge sadržaje.

Održat će se  2. Susreti organizatora kulturno turističkih manifestacija  s temom: BAŠTINA I TURIZAM,  na kojoj očekujemo sudjelovanje velikog broja predstavnika  turističkih zajednica i drugih organizatora manifestacija i događanja.

Za učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske organiziran je Nagradni kviz –„ETNO ZGODITAK“ i „LIJEPA NAŠA“ što predstavlja  jedinstvenu  mogućnost da se djeca kroz igru i zabavu educiraju  o etno i gastro blagu  svih 20 hrvatskih županija.
 
Pored izložbenog i programskog dijela, na Sajmu županija organiziran je susret svih župana i predstavnika Vlade Republike Hrvatske gdje će se na Okruglom stolu razmatrati aktualne teme od posebnog značaja za ruralni i regionalni razvoj Hrvatske.
Zagrebački velesajam je za Sajam županija organizirao VELESAJAMSKI RADIO  kao medijski centar na izvoru događanja koji je povezan s programima  lokalnih radija u svim županijama i koji  omogućava da se atmosfera i događanja na Sajmu županija prenesu na područje cijele Hrvatske.

SAJAM ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije još je jedan novi sajamski projekt Zagrebačkog velesajma. Vođeni saznanjem o značaju potrebe povećanja svijesti o korištenju energije i topline iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i mjerama uštede energije, Zagrebački velesajam je koncipirao ovaj sajamski projekt u nastojanju  da se promoviraju:
 
 •  učinkovita uporaba energije te energetska održivost sustava,
 • tehničke i tehnološke mogućnosti domaće proizvodnje iz obnovljivih izvora,
 • uporaba infrastrukturnih kapaciteta u svrhu povećanja energetskog potencijala te
 • trajno smanjivanje proizvodnje stakleničkih plinova kao izravni rezultat primjene takvih rješenja.
Sajam je koncipiran kroz izložbeni i konferencijski program.

U paviljonima 7 i 7a kao i na otvorenom prostoru posjetiteljima se predstavljaju izlagači sljedećeg programa: energija biomase/ sustavi grijanja, peleti, bioplin, energija sunca/solarni sustavi i fotonaponske ćelije, energetska učinkovitost/učinkovita gradnja te financijske i savjetodavne usluge.
 
Konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije koja će se 20. i 21. rujna održati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma i predstavlja stručni i poslovni događaj koji otvara i analizira najvažnije teme za hrvatski energetski sektor.
Cilj Konferencije je pronalaženje mogućnosti za unaprjeđenje poslovnih prilika i usmjeravanje investicija prema projektima energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije.

Konferencija je namijenjena poslovnom sektoru – gospodarstvenicima (proizvođačima energije, tvrtkama koje žele primijeniti obnovljive izvore energije u svom poslovanju), stručnjacima, investitorima, savjetničkim tvrtkama, poduzetnicima, predstavnicima: državne uprave, lokalnih zajednica, županija, gradova i općina te sudionicima u okolnim zemljama regije i EU zone.

S idejom povezivanja stručnjaka čije je znanje preduvjet razvitka društva u cjelini, misija Konferencije je postići sinergiju hrvatskog gospodarstva, politike i znanosti.

Na  Konferenciji će se pojasniti  zakonodavni okvir odnosno smjernice energetske politike Hrvatske u narednom periodu s mehanizmima potpore za korištenje energije iz obnovljivih izvora odnosno energije biomase i bioplina, geotermalne energije, sunčeve energije i energije vjetra.

Na Konferenciji će se predstaviti i aktualni projekti realizirani u Hrvatskoj i regiji s osvrtom na prednosti ali i poteškoće u realizaciji.

Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije je mjesto s kojeg će resorna Ministarstva prezentirati smjernice daljnjeg razvoja gospodarstva u ovom slučaju izuzetno važnog segmenta razvoja –energetike.

  
Glavna tematska područja sajma MYSTIC, 3. međunarodnog sajma alternative, zdravog života i graničnih područja znanosti su nekonvencionalna medicina, zdrava hrana i prirodni stil života te granična područja znanosti.

Sajam je koncipiran kroz izložbeni i programsko-sadržajni okvir.

U izložbenom dijelu, u paviljonu 11 A poznatom kao Kineski paviljon, posjetitelji će se moći upoznati sa proizvodima organski uzgojene hrane, ljekovitim biljem i pripravcima od ljekovitog bilja, dodacima prehrani, različitim vrstama zdrave hrane, prirodnom kozmetikom, stručnom literaturom te posjetiti eko-tržnicu s domaćim proizvodima. O različitim nekonvencionalnim metodama i terapijama - prirodnim, energetskim i duhovnim posjetitelji će moći razgovarati s certificiranim terapeutima koji će biti u prilici izvršiti dijagnosticiranje i prezentirati mogućnosti komplementarne medicine "uživo".

U petak, 21. rujna na Međunarodni dan mira u suradnji s partnerom sajma HUPED pod naslovom Mir-Duhovnost-Tolerancija Zagrebački velesajam organizira  program na kojem će se predstaviti mirovna deklaracija s porukom duhovnim i vjerskim vođama, a u kojem će sudjelovati dr. Sekhar Boddupalli, Swami Vivek Puri i Swami Jyotir Maya uz meditaciju za mir i blagoslov posjetiteljima.
 
  
HUMANITARNA AKCIJA NA MEĐUNARODNI DAN MIRA
Bit će izvedeno 108 pozdrava Suncu „Surya Namaskara“ za Svjetski dan mira i otvaranje Zagreb Yoga Festa. Pozvani su svi posjetitelji da ponesu svoje prostirke i pridruže se najvećoj grupnoj izvedbi pozdrava Suncu koja se ikada dogodila u Hrvatskoj!
Ovo je ujedno i humanitarna akcija u svrhu širenja mira i nenasilja.
Pored izložbenog sadržaja, osnovni programsko-sadržajni okvir sajma Mystic obuhvaća više od 60 sati predavanja i edukacije. Samo neke od zanimljivih stručnih tema su:
 • Subotnje popodne – „Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom“ koji ugošćuje Gorana Marjanovića i Ljubu Ristovskog na temu misterija Nikole Tesle te Anju Petrović s prezentacijom Tesla-Metamorfoze.
 • Zvučna masaža, radionica sa zvučnim zdjelama – voditelji pionir zvučne terapije Peter Hess i Petra Emily Zurek
 • Najnovije činjenice o piramidama u Visokom – predavač dr Semir Osmanagić
 • Utjecaj emocija na zdravlje i sustav 5 elemenata, dr. med. Slađana Divković
 • Metoda staničnog pomlađivanja uz praktičan primjer, Tomislav Zih
 • radionica Astralnog putovanja, Crotalo Sesamo, Damanhur…
Koncert duhovne glazbe „Izvorni zvuk“  te Gong Puja „NadaSve“ u nastavku, održat će se 22./23. 09.2012. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma kao cjelovečernje i cjelonoćno događanje.
Gong Puja (Gong Puđa) jedinstveno je sviranje na Gongovima koje traje 7 h i 30 min i izvodi se noću. Gong Puja svečani je ritual/molitva uvijek posvećena potrebi mira u svijetu, nenasilju i zaštiti zlostavljane djece, a svaka osoba koja sudjeluje može odrediti i posebnu namjenu za sebe ili svog bližnjeg kao što je na primjer: ozdravljenje, uspjeh u radu, učenju, poboljšanje odnosa.

MYSTIC je ove godine osnažen novim sajamskim projektom koji nosi naziv  ZAGREB YOGA FEST - 1. Conference & Show koji službeno počinje svečanim otvaranjem u petak 21. rujna na Međunarodni dan mira i traje do nedjelje 23. rujna 2012.
Premijerno održavanje Zagreb Yoga Fest-a sadržajno započinje i prije službenog otvorenja s programom „Yoga za djecu - Rainbow Kids metodom“ (srijeda,19.9.2012.) te Kongresom Europske Yoga Federacije (četvrtak, 20.9.2012.) uz predstavljanje yoga stilova u RH od strane domaćih yoga centara.

Prema klasičnim organizacijskim načelima Zagreb Yoga Fest nije sajam već konvencija u kojoj su jednako zastupljeni izložbeni segment i stručno-edukativni program u kojem mogu sudjelovati svi posjetitelji putem predavanja, radionica, vježbanja, demonstracija, meditacija i drugih tematskih događanja.

Na toj osnovi, pod naslovom “Jedinstvo u različitosti “, okupljene su najznačajnije yoga škole u Republici Hrvatskoj i istaknuti pojedinci te se zajednički organizira tematsko događanje jedinstveno u široj regiji.

Svoje sudjelovanje na Zagreb Yoga Festu, između ostalih, potvrdili su vrsni domaći i strani učitelji: Swami Suryananda, Kamal Singh, Mark Kan, Žarko Andričević, Jadranko Miklec, Ben Jahmin, Petra Friganović, Marco Bianco, Emina Kurtagić, Sat Karam Kaur, Sandra Petra Pintarić, Snježana Nišević, Danijela Biondić Vidaković, Sandra Đidara Bianco, Renata Reiner, Petra Carmichael i drugi.

Paviljon 10A posebno je pripremljen za Zagreb Yoga Fest pa je uz uređeni izložbeni prostor za izlagače, pripremljena otvorena pozornica i dva otvorena yoga vježbališta. Na drugoj lokaciji, u malim dvoranama Kineskog paviljona 11a i 11c, organiziran je i prostor za tzv. zatvorene radionice. U njima će polaznici yoga škola, ali i oni koji to žele postati, moći prakticirati yogu i učiti od poznatih stranih i domaćih yoga učitelja.

Posjetitelji će imati priliku vježbati ili naučiti nešto više o Ashtanga Yogi, Yogi u svakodnevnom životu, Kundalini Yogi, Terapijskoj Yogi, Divya Yogi, Zen Yogi, Sri Sri Yogi, Vinyasa Yogi, Dharma Yogi, Hormonalnoj Yogi, Yogi za djecu, Yogi smijeha, Himalajskoj Yogi…

Za meditaciju i postizanje unutrašnjeg mira i zadovoljstva posjetitelja osmišljen je i postavljen energetski labirint od bundeva i gongova.

Sve to, kao i niz drugih sadržaja, čini pet sajamskih dana slikovito rečeno erupcijom pozitivne energije i dobrih vibracija s ciljem javnog predstavljanja stila života sukladnog prirodnim i duhovnim postulatima.

 Sveukupno:
 • 170 sati predavanja, edukacije, radionica, vježbi, prezentacija i demonstracija u 140 pojedinačnih nastupa
 • 3 sata Koncerta duhovne glazbe
 • 7,5 sati Gong Puje (misa s gongovima)
 
KOLEKTIVNE IZLOŽBE STRANIH ZEMALJA
Za kolektivni nastup, u sjevernom dijelu  paviljona 8, na Zagrebačkom velesajmu ove godine odlučile su se sljedeće zemlje: Ukrajina, Poljska, Indonezija i Bosna i Hercegovina.
POLJSKA
 
Veleposlanstvo Republike Poljske, Odjel za promociju trgovine i ulaganja, na svom izložbenom prostoru pruža aktualne informacije s područja gospodarstva. Cilj je približavanje Poljske potencijalnim hrvatskim partnerima s pozivom na gospodarsku i investicijsku suradnju.
 
BOSNA I HERCEGOVINA
 
U organizaciji Privredne/Gospodarske Komore Federacija Bosne i Hercegovine, Ured Mostar, na zajedničkom štandu svoju ponudu predstavljaju tvrtke:
 - Arox - proizvodnja vrtnog namještaja i jastuka za vrtni namještaj
 - T- economic - PVC cijevi za kanalizaciju, PEHD cijevi za pitku vodu
 - Hercegovinavino - vino
 - Vina Zadro - vino
  - Mikroelektronika - monofazna i trofazna elektronska brojila, mjerne grupe i koncentratori
  - Violeta - proizvodnja toaletnog papira, salveta, baby pelena, maramica...
 
INDONEZIJA
 
U organizaciji Veleposlanstva Indonezije iz Zagreba i Indonesian Trade Promotion Center, Budimpešta predstaviti će se osobitosti ove zemlje uz izlaganje tvrtki s ponudom namještaja  od bambusa, ratana, drva i metala te hrane.
             
 
UKRAJINA
Odlukom Vlade Ukrajine održava se nacionalne izložba koja će na izložbenoj površini od 100m2 predstaviti regije  i prezentirati njihov ekonomski i investicijski potencijal. Poseban naglasak biti će na poljoprivredi, metalurgiji i  mašino gradnji te energetici. Na toj nacionalnoj izložbi bit će predstavljene vodeće tvrtke sa područja Vinnytsia, Volyn, Dnipropetrovsk, Donetsk, Zhytomyr, Zaporizhia, Ivano-Frankivs, Luhansk, Kharkiv, Mykolaiv i Poltava.
 
Svečano otvorenje
Svečano otvorenje bit će u srijedu, 19. rujna u 10,00 sati u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma.
Očekuje se da će sajmove otvoriti gospodin dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Cijene ulaznica i kataloga: 
 
- jednokratna pojedinačna ulaznica                                               25,00 kn
- paket od dvije pojedinačne ulaznice za par                               40,00 kn
- jednokratna ulaznica za učenike, studente i umirovljenike    15,00 kn
- stalna ulaznica za sve dane                                                           70,00 kn
 - katalog                                                                                             15,00 kn  
 
Za organizirani dolazak djece autobusima ulaznica po djetetu iznosi 12 kuna.
 
Za organizirane grupe 25 i više posjetitelja odobravamo popust od 20 % na cijene ulaznica.
 
 
- ulaznica + dnevna kotizacija za yoga radionice                        80,00 kn
- ulaznica + dnevna kotizacija za yoga vježbaonice                   40,00 kn
(subota i nedjelja)
 
Kotizacija za Konferenciju: za 1 sudionika 800 kn / za drugog i svakog slijedećeg sudionika iz iste tvrtke 600 kn                                          
Prijave su moguće i na dan početka same Konferencije.
 
Radno vrijeme:
10.00 do 20.00 sati
Napomena: paviljoni 7 i 7a rade do 19.00 sati, dok ostali paviljoni, ovisno o programu mogu raditi i poslije 20.00 sati
Izložbeni prostori i prostori u kojima se održavaju kulturno zabavni programi, kongresi  i konferencije su:
Paviljoni: 7, 7a, 8a, 9, 11A, 11a, 11b, 11c, 11d, Topli prolaz, 10A i Otvoreni prostor
Dvorane: Kongresna dvorana, dvorana „Klub izlagača“
 
 
 
 
 
Dodatno se informirajte na www.zv.hr