Na Velesajmu četiri sajma od 19. do 23. rujna

Na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. rujna održavaju se četiri velike sajamske manifestacije, Sajam županija, Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Sajam MYSTIC – alternativa i zdravi život te Kolektivne izložbe stranih zemalja. Na svečanosti otvorenja u srijedu 19. rujna, bit će i predsjednik Republike Hrvatske prof. dr.sc. Ivo Josipović.

SAJAM ŽUPANIJA

Sajam županija je novi sajamski projekt Zagrebačkog velesajma.Polazne osnove koncepcije sadržane su u nastojanju da se u godini koja prethodi ulasku Republike Hrvatske u Europsku Uniju, u isto vrijeme, na jednom mjestu, na Zagrebačkom velesajmu, predstave sve županije kako bi se domaćoj i stranoj javnosti prezentirala cjelovitost gospodarskog i kulturnog identiteta, stimulirali poslovni procesi značajni za daljnji gospodarski razvoj te prepoznala ukupnost autohtonih vrijednosti kulturne baštine kao neprocjenjiv nacionalni kapital.

Zagrebački velesajam je omogućio svakoj županiji mogućnost da pod jednakim uvjetima predstavi svu specifičnost i kvalitetu županijske gospodarske i kulturno–turističke  ponude. Pokroviteljstvo ovog sajamskog događaja potvrdili su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo poduzetništva i obrta. Sajam županija organiziran je u suradnji sa Zajednicom županija RH kao suorganizatorom koja je prepoznala nacionalni značaj ovog sajamskog projekta te aktivno sudjelovala na osmišljavanju i animaciji svih sudionika ove manifestacije.
Sajam županija podržala je i HGK projektom Vrijedne ruke i Kupujmo hrvatsko.

Na Zagrebačkom velesajmu, u paviljonu 8a županije predstavljaju proizvode i usluge svojih gospodarskih subjekata za koje su ocijenili da su potencijali županijskog ekonomskog razvoja. U ovom prostoru sudjeluje više od 250 izlagača, poduzetnika, obrtnika, turističkih zajednica, OPG i drugih gospodarskih subjekata.

Paviljon 9 namijenjen je odvijanju bogatog programa na pozornici - kroz tradicionalne plesove, glazbu, pjesme posjetitelji će moći doživjeti svekoliko bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine, posebice nematerijalne ili žive baštine, koje je čuvano  i prenošeno tijekom mnogih stoljeća zahvaljujući brojnim generacijama, pojedincima, društvima za prenošenje tradicije, brojnim muzejima, znanstvenicima, napose enolozima i institucijama.

U ovom paviljonu na standardno uređenim izložbenim površinama svaka županija predstavit će i svoje tradicionalne obrte. Posjetitelji će moći sudjelovati  u  radionicama  tradicionalnih obrta kao i  u demonstraciji njihove izrade. Programski dio koji nosi naziv Svi zaJedno – Hrvatsko Naj okupit će više od 2.000 izvođača iz cijele Hrvatske.

Polazeći od činjenice da je 12 nematerijalnih dobara uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske baštine  i da se, prema tome,  Republika  Hrvatsku svrstava na 1. mjesto u Europi i na 3. mjesto u svijetu,  Sajam županija je za posjetitelje i atraktivno edukativno mjesto na kojem se tijekom trajanja sajma nudi jedinstvena prigoda upoznavanja hrvatske nematerijalne baštine, turistička ponuda županija i gdje se može doživjeti dio atmosfere najatraktivnijih turističkih manifestacija: Picokijada, Kaj su jeli naši stari iz Vrbovca, Bučijada iz Ivanić grada, Sretno Selce iz Crikveničkog kraja, Zvončari i karneval iz Rijeke, Plodovi gorja, Saljske užance te doživjeti Renesansni festival iz Koprivnice, Podravske motivi i mnoge druge sadržaje.

Za učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske organiziran je Nagradni kviz –„ETNO ZGODITAK“ i „LIJEPA NAŠA“ što predstavlja  jedinstvenu  mogućnost da se djeca kroz igru i zabavu educiraju  o etno i gastro blagu  svih 20 hrvatskih županija.
 
Pored izložbenog i programskog dijela, na Sajmu županija organiziran je susret svih župana i predstavnika Vlade Republike Hrvatske gdje će se na Okruglom stolu razmatrati aktualne teme od posebnog značaja za ruralni i regionalni razvoj Hrvatske.
Zagrebački velesajam je za Sajam županija organizirao VELESAJAMSKI RADIO  kao medijski centar na izvoru događanja koji je povezan s programima  lokalnih radija u svim županijama i koji  omogućava da se atmosfera i događanja na Sajmu županija prenesu na područje cijele Hrvatske.
 
SAJAM ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE


Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije je još jedan novi sajamski projekt Zagrebačkog velesajma.
Vođeni saznanjem o značaju potrebe povećanja svijesti o korištenju energije i topline iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i mjerama uštede energije, Zagrebački velesajam je koncipirao ovaj sajamski projekt u nastojanju  da se promoviraju:
 •  učinkovita uporaba energije te energetska održivost sustava,
 • tehničke i tehnološke mogućnosti domaće proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora,
 • uporaba infrastrukturnih kapaciteta u svrhu povećanja energetskog potencijala te
 • trajno smanjivanje proizvodnje stakleničkih plinova kao izravni rezultat primjene takvih rješenja.
Sajam je koncipiran kroz izložbeni i konferencijski program.
U paviljonima 7 i 7a kao i na otvorenom prostoru posjetiteljima se predstavljaju izlagači sljedećeg programa: energija biomase/ sustavi grijanja, peleti, bioplin, energija sunca/solarni kolektori i fotonaponske ćelije, energetska učinkovitost/učinkovita gradnja te financijske i savjetodavne usluge.
Konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije koja će se 20. i 21. rujna održati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, ima međunarodni karakter i predstavlja stručni i poslovni događaj koji otvara i analizira najvažnije teme za hrvatski energetski sektor.
Cilj Konferencije je pronalaženje mogućnosti za unaprjeđenje poslovnih prilika i usmjeravanje investicija prema projektima energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije.
Konferencija je namijenjena poslovnom sektoru – gospodarstvenicima (proizvođačima energije i topline, tvrtkama koje žele primijeniti obnovljive izvore energije u svom poslovanju), stručnjacima, investitorima, savjetničkim tvrtkama, poduzetnicima, predstavnicima: državne uprave, lokalnih zajednica, županija, gradova i općina te istom profilu sudionika u okolnim zemljama regije i EU zone.
S idejom povezivanja stručnjaka čije je znanje preduvjet razvitka društva u cjelini, misija Konferencije je postići sinergiju hrvatskog gospodarstva, politike i znanosti.
Na  Konferenciji će se pojasniti  zakonodavni okvir odnosno smjernice energetske politike Hrvatske u narednom periodu s mehanizmima potpore za korištenje energije iz obnovljivih izvora odnosno energije biomase i bioplina, hidroenergije, solarne energije i energije vjetra.
Na Konferenciji će se predstaviti i aktualni projekti realizirani u Hrvatskoj i regiji s osvrtom na prednosti ali i poteškoće u realizaciji.
Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije je mjesto s kojeg će resorna Ministarstva prezentirati smjernice daljnjeg razvoja gospodarstva u ovom slučaju izuzetno važnog segmenta razvoja –energetike.
 
SAJAM  MYSTIC

Glavna tematska područja sajma MYSTIC, 3. međunarodnog sajma alternative, zdravog života i graničnih područja znanosti su nekonvencionalna medicina, zdrava hrana i prirodni stil života te granična područja znanosti.
Sajam je koncipiran kroz izložbeni i programsko-sadržajni okvir.
U izložbenom dijelu, u paviljonu 11 A poznatom kao Kineski paviljon, posjetitelji će se moći upoznati sa proizvodima organski uzgojene hrane, posjetiti eko-tržnicu s certificiranim proizvodima, ljekovitim biljem i pripravcima od ljekovitog bilja, dodacima prehrani, različitim vrstama zdrave hrane, prirodnom kozmetikom i stručnom literaturom. O različitim nekonvencionalnim metodama i terapijama - prirodnim, energetskim i duhovnim posjetitelji će moći razgovarati s certificiranim terapeutima koji će biti u prilici izvršiti dijagnosticiranje i prezentirati mogućnosti komplementarne medicine "uživo".
U petak, 21. rujna na Međunarodni dan mira u suradnji s partnerom sajma HUPED pod naslovom Mir-Duhovnost-Tolerancija Zagrebački velesajam organizira  program na kojem će se predstaviti mirovna deklaracija s porukom duhovnim i vjerskim vođama, a u kojem će sudjelovati dr. Sekhar Boddupalli i Swami Jyotir Maya uz meditaciju za mir i blagoslov posjetiteljima.
 
Pored izložbenog sadržaja, osnovni programsko-sadržajni okvir sajma Mystic obuhvaća više od 80 sati predavanja i edukacije. Samo neke od zanimljivih stručnih tema su:
 • Subotnje popodne - Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom koji ugošćuje Gorana Marjanovića i Ljubu Ristovskog na temu misterija Nikole Tesle te Anju Petrović s prezentacijom Tesla-Metamorfoze.
 • Najnovije činjenice o piramidama u Visokom – predavač dr Semir Osmanagić
 • Skrivena povijest ljudske vrste,
 • Mistični artefakti,
 • Utjecaj emocija na zdravlje i sustav 5 elemenata,
 • Sirova hrana-hrana za mir,
 • Čudesna moć blagoslova i opraštanja,
 • indijska vedska astrologija-jotish
 • radionica Astralnog putovanja - nedjelja 23. rujna od 17:00 do 21:00 sat.
 
Koncert duhovne glazbe „Izvorni zvuk“ , s poznatim Peterom Hessom na tibetanskim zdjelama i s mnogim drugim izvođačima te Gong Pujom u nastavku, održat će se 22.09.2012. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.
MYSTIC je ove godine osnažen novim sajamskim projektom koji nosi naziv  ZAGREB YOGA FEST - 1. Conference & Show koji službeno počinje svečanim otvaranjem u petak 21. rujna na Međunarodni dan mira i traje do nedjelje 23. rujna 2012.
Premijerno održavanje Zagreb Yoga Fest-a sadržajno započinje i prije službenog otvorenja s programom „Yoga za djecu - Rainbow Kids metodom“ (srijeda,19.9.2012.), Kongresom Europske Yoga Federacije (četvrtak, 20.9.2012.) te predstavljanjem yoga stilova u RH od strane domaćih yoga centara.
Prema klasičnim organizacijskim načelima Zagreb Yoga Fest nije sajam već konvencija u kojoj su jednako zastupljeni izložbeni segment i stručno-edukativni program u kojem mogu sudjelovati svi posjetitelji putem predavanja, radionica, vježbanja, demonstracija, meditacija i drugih tematska događanja.
Na toj osnovi, pod naslovom “Jedinstvo u različitosti “, okupljene su najznačajnije yoga škole u Republici Hrvatskoj i istaknuti pojedinci te se zajednički organizira tematsko događanje jedinstveno u široj regiji.
 
Svoje sudjelovanje na Zagreb Yoga Festu, između ostalih, potvrdili su vrsni domaći i strani učitelji: Swami Suryananda, Kamal Singh, Mark Kan, Žarko Andričević, Jadranko Miklec, Ben Jahmin, Petra Friganović, Marco Bianco, Emina Kurtagić, Sat Karam Kaur, Sandra Petra Pintarić, Snježana Nišević, Danijela Biondić Vidaković, Sandra Đidara Bianco, Renata Reiner, Petra Carmichael i drugi.
 
Paviljon 10A posebno je pripremljen za Zagreb Yoga Fest pa je se na površini od 2.600 m2  uređeni izložbeni prostor za izlagače, pripremljena otvorena pozornica s 350 mjesta za sjedenje i tri otvorena yoga vježbališta. 
Kao dodatnu prostornu atrakciju potrebno je istaknuti postavljenu piramidu dimenzija 8 x 8 metara u bazi u kojoj će biti moguće meditirati i osjetiti energiju piramide. Također, za meditaciju i postizanje unutrašnjeg mira i zadovoljstva posjetitelja osmišljen je i postavljen energetski labirint od bundeva i gongova.
   
U zasebnom prostoru za vježbanje organizirana su stručna, edukativna i izložbena predstavljanja raznih škola, stilova yoge i meditacijskih tehnika uz sudjelovanje priznatih domaćih i međunarodnih učitelja. Posjetitelji će imati priliku vježbati ili naučiti nešto više o Ashtanga Yogi, Kundalini, Terapijskoj, Om, Divya jogi, Zen jogi.
Na drugoj lokaciji, u malim dvoranama Kineskog paviljona, organiziran je i prostor za tzv. zatvorene radionice u kojem će polaznici yoga škola, ali i oni koji to žele postati, moći prakticirati yogu i učiti od poznatih stranih i domaćih yoga učitelja.
Sve to, kao i niz drugih sadržaja, čini pet sajamskih dana (19-23.9.2012.) slikovito rečeno erupcijom pozitivne energije i dobrih vibracija s ciljem javnog predstavljanja stila života sukladnog prirodnim i duhovnim postulatima.
 
KOLEKTIVNE IZLOŽBE STRANIH ZEMALJA

Za kolektivni nastup na Zagrebačkom velesajmu ove godine odlučile su se sljedeće zemlje: Ukrajina, Poljska, Indonezija i Bosna i Hercegovina. U sjevernom dijelu  paviljona 8a.
 
U terminu 19-23.9.2012. na više od 26.000 m2 zatvorenog i otvorenog izložbeno-programskog prostora, na Zagrebačkom velesajmu okupit će se više od 600 izlagača iz 14 zemalja i Republike Hrvatske.
 
Izložbeni prostori i prostori u kojima se održavaju kulturno zabavni programi, kongresi  i konferencije su:

Paviljoni: 7, 7a, 8a, 9, 11A, 11a, 11b, 11c, 11d, Topli prolaz, 10A

Otvoreni prostor

Dvorane: Kongresna dvorana, dvorana „Klub izlagača“

Očekujemo da će sajmove posjetiti više od 30.000 posjetitelja.

 
Podružnica Zagrebački velesajam