Kutak ljekovitog bilja i hrane na Dolcu

Na tržnici Dolac sljedećeg petka, 13. travnja, u neposrednoj blizini kipa Petrice Kerempuha, otvara se kutak ljekovitog bilja i hrane. Tamo će se svakodnevno prodavati ekološki uzgojeno začinsko i ljekovito bilje, eko džemovi, ulja, ocat, sokovi i ostalo- najavio je to glasnogovornik podružnice Tržnice Zagreb Miroslav Pupić Bakrač u današnjoj emisiji Radio Sljemena "Zagrebački razgovori".

Na otvaranje ovog specijaliziranog dijela tržnice u Upravi Tržnica Zagreb su se odlučili, kaže Bakrač, zbog iznimno velikog interesa sugrađana za kupnju zdrave hrane i ljekovitog bilja.

-Stoga će od petka na jednom mjestu moći izabrati među mnogobrajnim izvornim, domaćim i ekološki uzgojenim  biljkama ili pripravcima. Također, tamo će se moći kupiti i sve popularnija stevia, koja se koristi kao zamjena za šećer. Sve više se u javnom diskursu pojavljuje rasprava o zdravoj hrani pa je otvaranje jednog specijaliziranog eko kutka na tržnicama, koje evociraju na običaje naših baka te na najbolji način sjedinjuju urbanizam i prirodu, bilo pitanje dana. Vjerujem da će odaziv građana biti velik, a na samom otvorenju u petak priredit ćemo za sve zainteresirane i degustaciju ekoloških proizvoda- rekao je Miiroslav Pupić Bakrač.

Osim kutka zdrave hrane Tržnice Zagreb pripremaju i novi projekt edukacije djece u dječjim vrtićima u Zagrebu na temu zdrave prehrane te upoznavanja s načinom prodaje na tržnicama, koja datira još od 19. stoljeća kada se u Zagrebu otvara prva zagrebačka tržnica.

-Do kraja travnja završit ćemo projekt edukacije djece u vrtićima koji ćemo potom pokazati ravnateljima vrtiće, te u dogovoru s njima pripremiti edukativne programe. U sklopu tih edukacija bilo bi i razgledavanje gradskih tržnica s djecom- nastavio je glasnogovornik podružnice Tržnice Zagreb.

U emisiju su se javljali brojni građani koje je zanimalo može li se radno vrijeme tržnica produljiti, a savjet jedne sugrađanke vodstvu tržnica bio je postavljanje mlijekomata sa svježim, domaćim mlijekom na svaku gradsku tržnicu.

U petak i subotu najviše kupacaGradske  tržnice uoči blagdana Uskrsa posebno su popularne i posjećene jer Uskrs bez svježih rotkvica, mladog luka, jaja, svježe salate i hrena za mnoge je gotovo nezamisliv. Stoga je glasnogovornikm Miroslav Pupić Bakrać sve građane podsjetio da tržnice ne rade na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, 8. i 9. travnja, izuzev tržnice Trešnjevka koja u ponedjeljak radi po nedjeljnom radnom vremenu, te da nabavu obave na vrijeme. Najveću posjetu kupaca očekuje u petak i subotu na svim gradskim tržnicama.